Πολιτική

Γεωργιάδης: “Αξιόπιστα τα PCR τεστ στην Κύπρο”

Γεωργιάδης: “Αξιόπιστα τα PCR τεστ στην Κύπρο”
Γεωργιάδης: Ο υπουργός ανάπτυξης έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με δηλώσεις του σε σχέση με την αξιοπιστία των Μοριακών Τεστ.

Μετά την δυσαρέσκεια που υπήρξε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε αξιόπιστα τα PCR τεστ στην Κύπρο. Όλα άρχισαν όταν σε συνέντευξη του ανέφερε μετά από ερώτηση πως “ Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας”.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε  και επενδύσεων, ανέφερε πως «ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η ανάρτησή του

O κ. Γεωργιάδης στην ανάτηση του αναφέρει “Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της 🇨🇾 που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην 🇨🇾 το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές.”

Τι είχε αναφέρει σχετικά με την Κύπρο

Ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως «την τιμή των 47€ την βγάλαμε μετά από δύο μέρες έλεγχο όλων των παραστατικών ευρώ-ευρώ, του μισθολογίου, του κόστους που έχουν τα γάντια, οι φόρμες, το ενοίκιο του γραφείου, η απόδοση των μηχανημάτων. Δεν είναι μια τιμή που την βγάλαμε στον αέρα. Βγήκε για να εξασφαλίσει τα εξής πράγματα, ότι θα έχουμε pcr αξιόπιστα και επάρκεια στην αγορά και θα είναι το δυνατόν φθηνότερα» ανέφερε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης. ]

Σε ερώτηση σχετικά με το αντίστοιχο κόστος στην Κύπρο που δεν φτάνει τα 25 ευρώ, ανέφερε: «χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

“Δεν βάζουμε το πλαφόν “για τα μάτια του κόσμου”

«Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει και μπορούν να κάνουν τεστ σε χαμηλότερη τιμή» είπε τονίζοντας πως συνυπολογίστηκαν οι μεταβολές αυτές προτού αποφασιστεί το πλαφόν, είπε και πρόσθεσε πως οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να πάνε και χαμηλότερα αλλά τα επαρχιακά δεν μπορούν πιο φθηνά.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τεστ που μπορεί να διεκπεραιώσει καθημερινά ένα εργαστήριο σημείωσε πως ζητήθηκε να θεσπιστεί εξαίρεση να δίνονται έναντι πρόσθετου κόστος πιο γρήγορα τα αποτελέσματα κάτι που όπως είπε δεν έγινε δεκτό. “Δεν βάζουμε το πλαφόν “για τα μάτια του κόσμου”. Δεν μπορεί καποιος με χρήματα να προσπερνά τη σειρά. Είμαστε όλοι άνθρωποι απέναντι στην πανδημία” είπε.

Σε σχέση με τη συνταγογράφηση των PCR είπε πως έχει λογική σαν αίτημα αλλά αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να το αποφασίσει καθώς θα ενσωματώνονταν στα έξοδα του ΕΟΠΥ, κάτι που όπως είπε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μπορεί ο ΕΟΠΥ να το επωμιστεί. Δεν είναι τόσο απλό, πόσα τεστ θα συνταγογραφούνται, διερωτήθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments