Focus

Σίντνεϊ Πουατιέ: Η απίστευτη ιστορία για το πώς έμαθε να διαβάζει

Σίντνεϊ Πουατιέ: Η απίστευτη ιστορία για το πώς έμαθε να διαβάζει
Το ταξίδι του θρυλικού ηθοποιού στο θεατρικό σανίδι ξεκίνησε με ένα απίστευτο πρόγραμμα αυτοεκπαίδευσης

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ο Αμερικανός σταρ με καταγωγή από τις Μπαχάμες έλαβε αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα αφού γεννήθηκε στο Μαϊάμι,  όπου οι γονείς του είχαν ταξιδέψει τον Φεβρουάριο του 1927.

Ο Πουατιέ μεγάλωσε στις Μπαχάμες, αλλά μετακόμισε στην Αμερική όταν ήταν 15 ετών και υπηρέτησε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφηβος, αφού είπε ψέματα για την ηλικία του.

Αφού άφησε το στρατό, εργάστηκε στη λάντζα ενός εστιατορίου μέχρι που βρέθηκε σε μια ακρόαση που του έδωσε μια θέση σε σχολή υποκριτικής.

Στη βιογραφία του 2004 του σταρ, Sidney Poitier: Man, Actor, Icon, ο συγγραφέας Aram Goudsouzian αφηγείται την εκπληκτική ιστορία για το πώς ο Πουατιέ έμαθε να διαβάζει για την πρώτη του απόπειρα στην υποκριτική.

Την άνοιξη του 1945, ένας 18χρονος Πουατιέ χτύπησε την πόρτα του American Negro Theatre στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης . Ο συνιδρυτής του θεάτρου, Φρέντερικ Ο’ Νιλ, άνοιξε την πόρτα.

«Είπε ψέματα ότι έπαιζε χρόνια», γράφει ο Goudsouzian. «Ένας δύσπιστος O’Νιλ του έδωσε ένα σενάριο. Ο Πουατιέ έπρεπε να διαβάσει ένα απόσπασμα πάνω στη σκηνή ενώ ο Ο’ Νιλ καθόταν σε μια θέση από κάτω.  Ο Πουατιέ δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του σε σκηνή. Δεν είχε ακούσει ποτέ τη λέξη “σενάριο”.

Ο Πουατιέ δυσκολεύτηκε να διαβάσει την πρώτη γραμμή, πάλευε να αρθρώσει κάθε λέξη και σύντομα ο Ο’ Νιλ τον έδιωξε. Ο Goudsouzian γράφει ότι ο Ο’ Νιλ είπε στον νεαρό Πουατιέ: «Δύσκολα μπορείς να μιλήσεις. Έχεις προφορά. Δεν μπορείς να είσαι ηθοποιός με τέτοια προφορά. Και δύσκολα μπορείς να διαβάσεις. Δεν μπορείς να είσαι ηθοποιός και να μην μπορείς να διαβάζεις».

Η απόρριψη πείσμωσε τον Πουατιέ και τον έκανε πιο αποφασισμένο να γίνει ηθοποιός. Για τους επόμενους έξι μήνες, γράφει ο Goudsouzian, «ξεκίνησε ένα απίστευτο πρόγραμμα αυτοεκπαίδευσης». 

Ενώ εργαζόταν ως λαντζέρης, έκανε οικονομίες για να αγοράσει ένα ραδιόφωνο και, προσπαθώντας να απαλλαγεί από την προφορά του από τις Μπαχάμες, προσπαθούσε να μιμηθεί την καθαρές φράσεις στις διαφημίσεις και στις ραδιοφωνικές εκπομπές. 

Διάβαζε όποια εφημερίδα ή περιοδικό μπορούσε να βρει. Ένας «ηλικιωμένος Εβραίος σερβιτόρος με γυαλιά» με τον οποίο δούλευε τον βοήθησε να μάθει να διαβάζει και να διευρύνει το λεξιλόγιό του με αντίγραφα του New York Journal-American.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments