Διεθνή

Σίντνεϊ Πουατιέ: Πέθανε o πρώτος αφροαμερικανός σούπερ σταρ

Σίντνεϊ Πουατιέ: Πέθανε o πρώτος αφροαμερικανός σούπερ σταρ
Έφυγε πλήρης ημερών ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο πρώτος αφροαμερικανός ηθοποιός που τιμήθηκε με Όσκαρ

Πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ.

Είχε βραβευτεί με Όσκαρ για την ταινία του 1963 Κάτω από το Βλέμμα του Θεού. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο.

Η καριέρα του

Ο Πουατιέ υπήρξε επίσης σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης. Η επιτυχία του ηθοποιού συνεχίστηκε κατά τη δεκαετία του ’60 και το 1967 είχε τρεις επιτυχημένες ταινίες στο Αμερικανικό Box-Office: Ιστορία ενός ΕγκλήματοςΜάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ και Στον Κύριο μας με Αγάπη, οι οποίες πραγματεύονταν το θέμα του ρατσισμού.

Ήταν επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες: Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα, Έσπασα τα Δεσμά μου, Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες Ένα Σταφύλι στον Ήλιο και Τυφλός Άγγελος. Το 1972 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Οι Δυο Συνένοχοι (Buck and the Preacher). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει στην 22η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Οι βραβεύσεις για την προσφορά του

Το 2002 ο ηθοποιός βραβεύτηκε με Τιμητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για τα επιτεύγματά του ως καλλιτέχνης, αλλά κι ως άνθρωπος και το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα.

Από το 1997 ήταν πρέσβης για λογαριασμό του νησιών Μπαχάμες απ’ όπου ήταν η καταγωγή του και έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ είχε γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλόριδας και μεγάλωσε στο Νησί Κατ της Καραϊβικής.

To 2002 ο Πουατιέ έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην 7η τέχνη.

Ήταν παντρεμένος με την Χουανίτα Χάρντι από το 1950 μέχρι και το 1965, και το ζευγάρι απέκτησε 4 κόρες. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1976 με την ηθοποιό Τζοάννα Σίμκους, με την οποία ήταν παντρεμένος μέχρι και σήμερα, αποκτώντας ακόμα δύο κόρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments