Ελλάδα

Σεισμός στην Φλώρινα: Η πρόβλεψη του Τσελέντη

Σεισμός στην Φλώρινα: Η πρόβλεψη του Τσελέντη
Σεισμός στην Φλώρινα: Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε πως από τα δεδομένα προκύπτει πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου  Άκης Τσελέντης προχώρησε σε προειδοποίηση για τον σεισμό στη Φλώρινα. Νωρίτερα είχε αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας πως το ρήγμα της Φλώρινας είχε να ενεργοποιηθεί από το 1920.

Σχολιάζοντας την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Παράλληλα προειδοποίησε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».

Τι ανέφερε ο κ. Τσελέντης

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και σημείωσε πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.

«Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 ρίχτερ αλλά στα 100 χλμ.

Τι ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκλήθηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια. Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments