Οικονομία

Χωριστές δηλώσεις: Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα

Χωριστές δηλώσεις: Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα
Χωριστές δηλώσεις: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τις χωριστές δηλώσεις. Οι έγγαμοι φορολογούμενοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τις χωριστές δηλώσεις. Οι έγγαμοι φορολογούμενοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων εντός της προθεσμίας, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση. Πλεονέκτημα των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι ότι δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Επίσης δε γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν αποκλείεται να ανοίξει η βεντάλια των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments