Διεθνή

Μόνικα Βίτι: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η μούσα του Αντονιόνι

Μόνικα Βίτι: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η μούσα του Αντονιόνι
Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε, αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

Η Μόνικα Βίτι, η Ιταλίδα ηθοποιός που ταυτίστηκε με το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

«Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στην βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι για τον θάνατο της Μόνικα Βίτι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια της μεγάλης Ιταλίδας ηθοποιού Μόνικα Βίτι. «Ήταν μια ηθοποιός με εξαιρετικό ταλέντο. Κατέκτησε γενιές Ιταλών με την ομορφιά της, το πνεύμα της, την υποκριτική της ικανότητα. Συνέβαλε στην λάμψη του ιταλικού κινηματογράφου», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Ήταν η πρώτη που με ενθάρρυνε να συνεχίσω αυτή την δουλειά. Οι νέες ηθοποιοί πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις ερμηνείες της, αποτελούν περιουσία ανεκτίμητη», τόνισε ο Ιταλός ηθοποιός Κάρλο Βερντόνε.

Στην αίθουσα Τύπου του Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Σανρέμο, το οποίο άρχισε χθες, Τρίτη, όλοι οι δημοσιογράφοι, μόλις πληροφορήθηκαν την είδηση της Μόνικα Βίτι, σηκώθηκαν όρθιοι και -εμφανώς συγκινημένοι- τίμησαν τη μνήμη της με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Η Μαρία Λουίζα Τσετσαρέλι, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Ρώμη στις 3 Νοεμβρίου 1931. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ, του Ντίνο Ρίζι, του Μάριο Μονιτσέλι, όμως έγινε γνωστή κυρίως από τις ταινίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι, του οποίου ήταν καλλιτεχνική μούσα και σύντροφος. Το 1968, ο Αντονιόνι αποφάσισε να ζητήσει τη Μόνικα Βίτι σε γάμο. “Με αιφνιδίασε! Σκεφθείτε ότι συμβιώνουμε έντεκα χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου…”, είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της.

Η Μόνικα Βίτι από πολύ μικρή εκδήλωσε την επιθυμία της να γίνει ηθοποιός, παρά την προειδοποίηση της μητέρας της ότι «το παλκοσένικο θα σου διαφθείρει την ψυχή και το σώμα». Σπούδασε στη δραματική σχολή της Ρώμης κι εκεί ανακάλυψε την κωμική της φλέβα. Πριν προλάβει να μπει στα κινηματογραφικά στούντιο της Τσινετσιτά, η γνωριμία της με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι την έκλεψε για λίγο από την κωμωδία για να την βάλει στο δικό του κινηματογραφικό σύμπαν.

Ο Αντονιόνι, που την είχε δει στο θέατρο, της είπε ότι μπορεί να παίξει στον κινηματογράφο, για τον αξιοζήλευτο αυχένα της. Η σχέση τους θα προχωρήσει, θα γίνει ερωτική, θα ζήσουν ευχάριστα χρόνια και θα γυρίσουν μαζί τα αριστουργήματα: “Περιπέτεια”, “Νύχτα”, “Έκλειψη” και “Κόκκινη Έρημος”. Ένας συνεχής θρίαμβος για την Βίτι, την οποία θα αποθεώσει η κριτική, θα κερδίσει βραβεία και την αναγνώριση του κοινού, παρότι είχε να συναγωνιστεί μία πλειάδα από θρυλικές σταρ, από Σοφία Λόρεν, Τζίνα Λολομπριτζίτα, Κλάουντια Καρντινάλε μέχρι Μαριάντζελα Μελάτο, Βίρνα Λίζι και Ορνέλα Μούτι.

Μοιραία κωμικός

Η μούσα του Αντονιόνι όμως ήταν περιζήτητη από τους μεγάλους πρωτοπόρους, του καλλιτεχνικού σινεμά, όπως είναι ο Μπουνιουέλ, αλλά και τους μεγάλους της “κωμωδίας αλλά ιταλικά”, όπως είναι ο Μονιτσέλι και ο Ρίζι. Σε αυτό θα βοηθήσει και η φωτογραφία ενός παπαράτσι που συλλαμβάνει τον Αντονιόνι να το γλεντάει με μια άσημη στάρλετ. Η σχέση τους διακόπτεται. Νέος σύντροφός της θα γίνει ο διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Κάρλο ντι Πάλμα.

Η Μόνικα ενώ πλησιάζει στην πιο ώριμη υποκριτικά ηλικία της, θα επιστρέψει σε αυτό που λάτρευε, τη λαϊκή κωμωδία και μάλιστα υπό τις οδηγίες του “πατέρα” τής commedia all italiana, Μάριο Μονιτσέλι. Η άνεσή της να συνδυάζει την ομορφιά της με ξεκαρδιστικές ερμηνείες, να τσαλακώνει το πρόσωπό της για την κωμωδία και συγχρόνως να διατηρεί τη γοητεία της, αποτελεί μία αξιομνημόνευτη ικανότητα, που ελάχιστες γυναίκες ηθοποιοί μπορούσαν να καταφέρουν. Ο Μονιτσέλι συμπύκνωσε όλη αυτή τη μαγεία της, σε δυο λέξεις, χαρακτηρίζοντάς την “μοιραία κωμικό”.

Το 1966 επιχείρησε να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ, αλλά η μοναδική της ταινία με τίτλο «Modesty Blaise», μια θηλυκή εκδοχή του Τζέιμς Μποντ, ήταν εμπορική και καλλιτεχνική αποτυχία.

Το 1989 γύρισε την πρώτη και μοναδική της ταινία με τίτλο «Scandalo Segreto». Έγραψε το σενάριο μαζί με τον μετέπειτα συζυγό της Ρομπέρτο Ρούσο και πρωταγωνίστησε με τον Έλιοτ Γκουλντ. Με την ταινία απέσπασε το Ντανατέλο (ιταλικό Όσκαρ) πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ωστόσο αποτραβήχτηκε από τα κινηματογραφικά πλατό και περιορίστηκε σε σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Ερμήνευσε συνολικά 47 χαρακτήρες. Το 2002 έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της στην πρεμιέρα του θεατρικού μιούζικαλ “Notre-Dame de Paris”, στο Παρίσι. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών 9 βραβεία Νταβίντ ντι Ντονατέλο, 11 ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, μία Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού και τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Το 2011 έγινε γνωστό ότι η Μόνικα Βίτι έχει προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ κι έκτοτε ζούσε απομονωμένη στο σπίτι της στη Ρώμη, μαζί με τον σύζυγό της Ρομπέρτο Ρούσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments