Πολιτισμός

Ίρβινγκ Πεν: Ο Μποτιτσέλι του φακού που σφράγισε τη δημιουργία της εικόνας του 20ου αιώνα

Ίρβινγκ Πεν: Ο Μποτιτσέλι του φακού που σφράγισε τη δημιουργία της εικόνας του 20ου αιώνα

Πηγή Φωτογραφίας: instagram - dfromestano

Ίρβινγκ Πεν: «Αυτό που λαχταρώ ως φωτογράφος είναι κάποιος που θα συνδέσει το έργο των φωτογράφων με αυτό των γλυπτών και ζωγράφων του παρελθόντος», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η Pace Gallery στη Νέα Υόρκη και το Ίδρυμα Ίρβινγκ Πεν θα έχουν διαθέσιμη μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, μια έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο του διάσημου φωτογράφου Ίρβινγκ Πεν που η παρουσία και το έργο του, καθήλωσε με μοναδικό τρόπο μια νέα ματιά σε καθημερινές εικόνες με χειρουργική ακρίβεια στον 20ο αιώνα.

View this post on Instagram

A post shared by The Irving Penn Foundation (@the.irving.penn.foundation)

Οι Λος Αντζελες Τάιμς τον αποκάλεσαν «μεγάλο δάσκαλο της αμερικανικής μόδας»

Είτε απεικονίζονται πορτρέτα διασήμων όπως η Μάρθα Γκράχαμ, ο Μαρσέλ Ντισάν, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πάμπλο Πικάσο, η Τζόρτζια Ο’ Κίφι, ο Γ.Χ. Όντεν και ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, είτε για στιγμιότυπα της  απλής καθημερινής ζωής, φωτογραφίες από κατοίκους σε τόπους στην άκρη του κόσμου, είτε για τα λαμπερά εξώφυλλα και τις σελίδες της αμερικανικής Vogue, οι φωτογραφίες του Πεν έχουν αφήσει το στίγμα τους και μόνο απαρατήρητες δεν περνούν με την κομψότητα και τη λεπτότητα που παρουσίαζε κάθε μια από αυτές.

Οι Λος Αντζελες Τάιμς τον αποκάλεσαν «μεγάλο δάσκαλο της αμερικανικής μόδας», ένα τίτλο που επιβεβαιώνεται από την επιρροή που ασκεί ακόμα και σήμερα στους φωτογράφους παγκοσμίως,  κυρίως αυτούς που η ενασχόλησή τους είναι με τη μόδα και κύριο μέλημά τους είναι να αποτυπωθούν οι καλύτερες στιγμές με τον πιο χαρισματικό τρόπο όπως ακριβώς έκανε και ο Πεν.

Για τον Πεν οι φωτογραφήσεις μόδας δεν ήταν ένα πάρτι ή μια χαλαρή στιγμή για να περάσει την ώρα του, αλλά μια σχεδόν θρησκευτική τελετουργία σε ένα βουβό στούντιο, όπου μέσα του αναβίωνε το στούντιο ενός ζωγράφου ή ενός γλύπτη που εργαζόταν με απόλυτη αφοσίωση στο μοντέλο του. Μοντέλο, μούσα και γυναίκα της ζωής του ήταν η Σουηδέζα καλλονή και χορεύτρια Λίζα Φόνσαγκριβ, το πρώτο σούπερ μόντελ παγκοσμίως που ακόμα και μια φωτογραφία της ενώ είναι ξαπλωμένη στη φύση μοιάζει με πίνακας ιμπρεσιονιστών. Η επιρροή των Ολλανδών ζωγράφων, της Ιταλικής Γλυπτικής και των μεγάλων δασκάλων της ζωγραφικής είναι φανερή στο καλλιτεχνικό έργο του.

«Αυτό που λαχταρώ ως φωτογράφος είναι κάποιος που θα συνδέσει το έργο των φωτογράφων με αυτό των γλυπτών και ζωγράφων του παρελθόντος», δήλωσε χαρακτηριστικά

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πεν ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο φωτογραφίζοντας για τη Vogue παρόλο που ο ίδιος ήθελε ένα ερημικό στούντιο, μέσα στο οποίο θα μπορούσε να αφαιρέσει και να συνθέσει με λεπτομέρεια όσα ήθελε να προβάλει μέσα από τις εικόνες του.

Μέσα στο στούντιο του ο Πεν φωτογράφισε με διέγερση ιστορικά μοντέλα της τέχνης και πολλές εικόνες του θεωρήθηκαν προκλητικές και δεν εμφανίστηκαν για δεκαετίες στο φως της δημοσιότητας. Την ίδια δεκαετία δημιούργησε τη σειρά “Small Trades” – φωτογραφίζοντας κρεοπωλεία, αρτοποιούς, εργάτες και επαγγέλματα που ανήκαν σε έναν εξαφανισμένο κόσμο χρησιμοποιώντας τις παλιές μεθόδους εκτυπώσεων.

Ο Ίρβινγκ Πεν ταξίδεψε στην Ιαπωνία, την Κρήτη, την Ισπανία, το Νεπάλ, το Καμερούν, τη Νέα Γουινέα και το Μαρόκο φτιάχνοντας πορτρέτα ανθρώπων στο φως του ηλίου κάτι που του άρεσε πραγματικά.

Τα κατάφερε, αφαιρώντας το περιττό, προβάλλοντας το ουσιώδες, συνδέοντας, την τέχνη με την κίνηση του σώματος, πρωτοπορώντας και συνδέοντας και μεταξύ τους τις τέχνες σε μια εποχή που δε γινόταν καν συζήτηση για αυτή τη σύνδεση. Στις φωτογραφίες του ήταν ο πρώτος που εμπνεύστηκε από τον χορό και την αρχιτεκτονική και κατάφερε να τα εντάξει στην εικόνα ενός μοντέλου που φορούσε ένα ακριβό φόρεμα και απλώς κοίταζε τον φακό. Επρόκειτο για ένα καινοτόμο εικονογραφικό στιλ που στο πέρασμα του χρόνου το φέρνει συνεχώς στην επικαιρότητα και μένει αιώνιο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @mariuswhansen

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments