Ελλάδα

Gov.gr: Η «ψηφιακή επανάσταση» που άλλαξε την σχέση των πολιτών με το Δημόσιο [Infographic]

Gov.gr: Η «ψηφιακή επανάσταση» που άλλαξε την σχέση των πολιτών με το Δημόσιο [Infographic]
Gov.gr: Σχεδόν 2 έτη συμπληρώνονται το Μάρτιο από τότε που η “ψηφιακή επανάσταση” μπήκε στη ζωή εκατομμύρια πολιτών και άλλαξε τη σχέση τους με το Δημόσιο.

Σχεδόν 2 έτη συμπληρώνονται το Μάρτιο από τότε που η “ψηφιακή επανάσταση” μπήκε στη ζωή εκατομμύρια πολιτών και άλλαξε τη σχέση τους με το Δημόσιο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η ψηφιοποίηση εκατοντάδων υπηρεσιών φάνταζε σαν όνειρο καθώς οι γνωστές ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες και η ταλαιπωρία για ένα απλό χαρτί ήταν μια συνηθισμένη πραγματικότητα.

Η πανδημία που ήρθε απότομα και άλλαξε τις ζωές όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, έφερε ενδεχομένως λίγο πιο γρήγορα την “ψηφιακή επανάσταση” στις ζωές μας. Το γνωστό σε όλους μας πλέον “13033” για την μετακίνηση στην καραντίνα ήταν ένα από τα πρώτα και πολλά θετικά σημάδια που θα ακολουθούσαν. Η Ελλάδα έκοψε πρώτη το νήμα με τη δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Εκτοξεύθηκε η τηλεδιάσκεψη

Μια από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τηλεδιάσκεψεις, κάτι ήταν “πολύ ξένο” στην ελληνική πραγματικότητα. Οι άδειες για παράλληλες τηλεδιασκέψεις αυξήθηκαν στις 1.000 κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο μπορούσε να κάνει 1.000 ταυτόχρονες τηλεδιασκέψεις το ίδιο δευτερόλεπτο. Άρχισε να λειτουργεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδότηση και άυλη συνταγογράφηση με ένα κλικ

Χωρίς την απαραίτητη πλέον φυσική παρουσία σε υπηρεσίες αποστέλλεται με ένα μήνυμα στο κινητό το εκάστοτε επιθυμητό έγγραφο. Σημείο κλειδί για αυτές τις υπηρεσίες είναι οι κωδικοί του taxisnet, με τους οποίους γίνεται και η σύνδεση. Μία πρόσθετη υπηρεσία που σχεδιάζει το υπουργείο από κοινού με το υπουργείο Υγείας είναι η άυλη συνταγογράφηση, η συνταγή δηλαδή απευθείας στο κινητό.

Η πανδημία δεν σταμάτησε την παιδεία

Οι προσπάθειες για ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίστηκε αδιάκοπα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, εξασφαλίσθηκε ότι η υφιστάμενη πρόσβαση μέσω τηλεφώνου στην πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex θα είναι πλέον και αυτή δωρεάν.

Έτσι, για την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης όλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξασφαλίστηκαν:

  • περισσότερες από 90.000 φορητές συσκευές (λάπτοπ, τάμπλετ) για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ και ιδιωτικών δωρεών
  • δωρεάν χρήση πλατφορμών σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης
  • δωρεάν δεδομένα (data) για όσους συνδέονται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας,
  • δωρεάν τηλεφωνική κλήση για όσους συνδέονται με την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex μέσω κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία πραγματική ψηφιακή επανάσταση το gov.gr

Ανάρτηση σχετικά με την συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της πλατφόρμας gov.gr  είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για μία ψηφιακή επανάσταση η οποία βελτίωση την σχέση των πολιτών με το Δημόσιο ενώ διευκολύνει την καθημερινότητα.

Παράλληλα όπως σημείωσε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έχουν γίνει 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα απαιτούσαν την φυσική παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

My Health: Αυτός είναι ο ψηφιακός φάκελος υγείας – Παραπεμπτικά και συνταγογραφήσεις με ένα κλικ

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η εφαρμογή My Health η οποία προσφέρει στους πολίτες ηλεκτρονική πρόσβαση στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά εξετάσεων. Ο φάκελος υγείας αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς ο πολίτης με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που βλέπει στην άυλη συνταγογράφηση ο γιατρός. Το My Health αποτελεί μία εφαρμογή η οποία θα εξελίσσεται συνεχώς με στόχο να μπορεί να φιλοξενεί ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό του πολίτη.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω Gov.gr

Τη βεβαίωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.Το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά και την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.Το πιστοποιητικό έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο υπουργός που έφερε την “ψηφιακή επανάσταση” στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο υπουργός και κύριος εμπνευστής μαζί με την task force του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποίησαν όλες αυτές τις υπηρεσίες που βοηθούν καθημερινά τον πολίτη.

Gov.gr: Η «ψηφιακή επανάσταση» σε αριθμούς

  • 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές μόνο τον 1 χρόνο λειτουργίας
  • Ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 έφθασε τις 1.306
  • 28.373.996 έφθασαν οι πολίτες που επισκέφθηκαν το Gov.gr έως το Δεκέμβριο 2021
  • Παρέχει υπηρεσίες όπως: Υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου, Ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού, Ενεργοποιήσεις άυλης συνταγογράφησης, Άυλες συνταγές, Άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων, Πιστοποιητικά Οικογενειακής Κατάστασης, Πιστοποιητικά Γέννησης, Πιστοποιητικό Ιθαγένειας, Πιστοποιητικό Εγγυτέρων, Ληξιαρχικές Πράξεις Γάμου, Ληξιαρχικές Πράξεις Γέννησης, Ληξιαρχικές Πράξεις Συμφώνου Συμβίωσης,Ληξιαρχικές Πράξεις Θανάτου, Βεβαιώσεις Εμβολιασμού, Βεβαιώσεις θετικού διαγνωστικού ελέγχου, Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό – Covid19 (Εμβολιασμός), Αντίγραφα ποινικού μητρώου, Προσωρινές άδειες οδήγησης

Το infographic του pagenews.gr αποτυπώνει την ψηφιακή επανάσταση σε αριθμούς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments