Πολιτική

Τι συζητούν τα οικονομικά κέντρα για οικονομία και εκλογές

Τι συζητούν τα οικονομικά κέντρα για οικονομία και εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Business Daily

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις πρόωρες εκλογές και για τα οικονομικά κέντρα.

Αν κάποιος δε σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί ακούει τη φωνή του Χρήστου Σταϊκούρα που του λέει «κρατάμε για έχουμε». Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα, λένε κάποιοι στη κυβέρνηση, λύνεται ο πονοκέφαλος των πρόωρων εκλογών.

No money no party. Η βασική αρχή των οικονομικών παραγόντων, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το μπαγιόκο, που λένε και οι άνθρωποι του πεζοδρομίου. «Αν έχεις προχωράς, αν δεν έχεις περιμένεις, εξάλλου δεν σε πιέζει κανείς…», έλεγε σε συνδαιτημόνες του, κορυφαίος τραπεζιτικός παράγοντας, σε πρόσφατη μίνι συγκέντρωση σε φιλική εστία. Και τα υποκείμενα των ρημάτων «έχεις», «πιέζει», έχουν ονοματεπώνυμα. Από τη μια ο πρωθυπουργός και από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Τα οικονομικά κέντρα  στην Ελλάδα, είναι γνωστό πως αναλύουν και μελετούν όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Τόσο στο τομέα τους, στη παγκόσμια υγιεινή καθώς οι επιπτώσεις δημιούργησαν ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον-με λιγότερο πληθυσμό και αυξανόμενα χρέη-την ευρύτερη γεωπολιτική- βλ. Ουκρανική και ενεργειακή κρίση-κινήσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατ´ επέκταση τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ενδεχομένως όχι με αυτή την ακριβή σειρά αλλά δεν απέχει πολύ από τη πραγματικότητα.

Το εμπορικό έλλειμα για τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 79% ενώ ήδη καταγράφεται έλλειμα, περίπου στα 10 δις., ευρώ.

Έτσι, η ανάκαμψη 8-9% το 2021, προκάλεσε έκρηξη των εισαγωγών (37,8%) το Δεκέμβριο, υπερδιπλάσια από την αύξηση των εξαγωγών (17,4%). Ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ χάθηκε με τη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Η χώρα «τρέχει», αυτή τη στιγμή με 200% χρέος, πρωταγωνιστώντας στην ευρωζώνη και παγώνοντας τη πιστοληπτική  αναβάθμιση της. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα, έχει χαρακτηριστεί και δικαίως «εθνικός στόχος» καθώς η αναβάθμιση της από τη κατηγορία «σκουπίδια» που βρίσκεται σήμερα θα ισοδυναμεί με άνοιγμα της Κερκόπορτας νέων επενδυτικών οίκων. Σε απλά ελληνικά σημαίνει, μείωσης της ανεργίας, ζεστό χρήμα, ανάπτυξη, διεθνείς συνεργασίες, αναβάθμιση των τραπεζικών οίκων.

Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, αναμένουν και προετοιμάζονται αναλόγως για το Ταμείο Ανάκαμψης-το μεγαλύτερο «μπαγιόκο» μετά τα « μεταπολεμικά dollars»,  όπως έλεγε χαριτολογώντας αλλά εύστοχα σύμβουλος συστημικής τράπεζας. Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση της πιστοληπτικής αναβάθμισης  της χώρας, ήταν προδιαγεγραμμένη από το μακρινό 2018. Όταν είχε συμφωνηθεί το όλο σχέδιο για την έξοδο από τα μνημόνια. Η διάρκεια της είχε συμφωνηθεί με τους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τετραετής και θα έληγε το 2022!Προφανώς και θα εξεταζόταν, όπως και συμβαίνει, οι προσπάθειες της χώρας να ισορροπήσει τα οικονομικά της. Αυτό που απομένει είναι οι επόμενες κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, που ήδη έχουν σχεδιαστεί, δηλαδή η κατάθεση των αντίστοιχων αιτημάτων και εκθέσεων προς την Ευρώπη αλλά και το σχέδιο της επόμενης ημέρας που και αυτό βρίσκεται στα σκαριά.

Στην «αγορά» δεν είναι απαισιόδοξοι.

Ούτε, όμως, πανηγυρίζουν. Η επικείμενη απόφαση της Κομισιόν για πάγωμα του χρέους για το 2023, τους ήταν γνωστή. Ούτως ή άλλως οι επικοινωνίες των ισχυρών παικτών με τα διεθνή κονσόρτιουμ αλλά και με την έδρα της Ευρώπης, ενδεχομένως να είναι συχνότερες και ισχυρότερες από των πολιτικών εκπροσώπων. Δεν είναι τυχαίο πως εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως να μην είναι παραπάνω από τρεις που έχουν διεθνείς επαφές κυρίως στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Στη κυβέρνηση, εξ αντικειμένου υπάρχουν σαφώς περισσότεροι.

Η «αγορά», δεν αντιμετωπίζει, τη προοπτική των εκλογών εντός του επόμενου τριμήνου ή μέχρι τον Ιούνιο, με ευήκοα ώτα. Η επόμενη πολιτική ημέρα, περνάει μέσα από την οικονομική ισορροπία. Αρκετοί εισηγούνται και στον Χρήστο Σταϊκούρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα σε αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση, δηλαδή μηδενισμό του ελλείμματος. Για να συμβεί αυτό απαιτείται, κατά την άποψη τους, μια αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμα για φέτος, δηλαδή από 1,2% του ΑΕΠ, σε μηδέν! Ανεξαρτήτως τραπεζικών οίκων και συμφερόντων, όλοι συμφωνούν πως μια τέτοια προσαρμογή αποτελεί μονόδρομο για να υπάρξει έστω μια μερική δυνατότητα , μείωσης του χρέους.

Ταυτοχρόνως θεωρούν πως στη προοπτική του παγώματος του χρέους από τη Ευρώπη για το 2023, δεν απελευθερώνεται δια παντός η χώρα, από το χρέος της ούτε από τη συμφωνηθείσα προσπάθεια για μείωση. Είναι μια βαθιά ανάσα που σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και το καυτό χρήμα του τουρισμού θα προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την εθνική οικονομία. Για το 2023!

Κοντολογίς η συζήτηση για πρόωρες εκλογές εντός του επόμενου τετραμήνου, οφείλει να αποκλειστεί.

Οι συνέπειες από την απορρύθμιση της αγοράς, σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές σκληρές αναμετρήσεις που κάθε κόμμα θα αλληθωρίζει για το πρωθυπουργό θώκο, θα ισοδυναμούν με τεκτονικές κινήσεις. Μια εκλογική αναμέτρηση εντός των επόμενων μηνών θα διαλύσει όλο το σχεδιασμό για το 2023.

«Εξάλλου δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει σε εκλογές, αφού έχει την δυνατότητα και στην οικονομία να αντέξει τη πίεση με σύνταξη προυπολογισμού, χωρίς χειροπέδες», σημείωνε έμπειρος οικονομικός παράγοντας που δεν ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας τη φράση του Μακιαβέλη « όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις το αντίπαλο, το χτύπημα πρέπει να είναι τόσο ισχυρό ώστε να μην μπορούν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Έτσι δεν θα κινδυνέψεις ποτέ από την εκδίκηση τους»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments