Ελλάδα

Euroferry Olympia: Ζωντανός εντοπίστηκε αγνοούμενος στη πρύμνη [pic,vid]

Euroferry Olympia: Ζωντανός εντοπίστηκε αγνοούμενος στη πρύμνη [pic,vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

"Ζω, πείτε μου ότι ζω...", ήταν τα πρώτα του λόγια, μόλις αντίκρισε τους διασώστες.  Είχαν περάσει 54 ώρες κατά τις οποίες πάλευε και αγωνιούσε για τη ζωή του.

Ένα πραγματικό θαύμα, λίγο πριν τις εννέα το πρωί της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου , όταν ζωντανός εντοπίστηκε ένας άνθρωπος, που κατάφερε και βγήκε στην πρύμνη του φλεγόμενου για τρίτη ημέρα πλοίου Euroferry Olympia, από διασώστες στην ΕΜΑΚ. Είχε περάσει 54 ώρες αγωνίας και μάχης για τη ζωή του. Καταφύγιό του, ψυχρότερα μέρη του πλοίου. Εκεί όπου οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούσαν τους 70 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνθρωπος, που κατάγεται από την Λευκορωσία, (ταξίδευε με όχημα που είχε πινακίδες Λιθουανίας, εξ ου και αρχικά εικαζόταν πως πρόκειται για Λιθουανό),  αρχικά ήταν απολύτως σοκαρισμένος από όσα βίωσε, αλλά και συγκλονισμένος, όπως όλοι, με το θαύμα της διάσωσής του.

Η είδηση για αυτό το θαύμα κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και αναμεταδίδεται από όλα τα διεθνή δίκτυα.

Οδηγός φορτηγού 21 ετών ο διασωθείς Κιρίλ Κιριλένκα από την Λευκορωσία

Ο διασωθείς είναι 21 ετών και πλην της εύλογης ταλαιπωρίας και του τεράστιου σοκ, που υπέστη παλεύοντας για την ζωή του, επί μέρες, δείχνει να είναι καλά στην υγεία του. Κατέβηκε μάλιστα μόνος του, από την σκάλα που τοποθέτησαν οι διασώστες, ώστε να κατέβει πάνω στο ρυμουλκό πλοιάριο Πλατυτέρα του λιμενικού σώματος.

Κατόπιν ταχύπλοο ασθενοφόρο του λιμενικού σώματος τον μετέφερε στην Κέρκυρα. Ο γενναίος νεαρός άνδρας, αποβιβάστηκε όρθιος και χαμογελαστός και επιβιβάστηκε στο ασθενοφόρο, που τον περίμενε για να τον μεταφέρει προληπτικά στο νοσοκομείο. To video με τον διασωθέντα να πατάει επιτέλους στεριά, στο τέλος του ρεπορτάζ.

Ο 21χρονος Κιρίλ Κιριλένκα όπως είναι το όνομά του, είναι οδηγός φορτηγού και για το ταξίδι, είχε παραμείνει στο φορτηγό του.

Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, κατέφυγε σε υπόγεια καλύτερα μονωμένα τμήματα του πλοίου, όπου η φωτιά και οι καπνοί, δεν είχαν φτάσει, με τη θερμοκρασία εκεί να είναι παραμένει χαμηλότερη. diasosi-ploio-arthro

“Ζω, πείτε μου ότι ζω…” – Η συγκλονιστική στιγμή που ο διασωθείς κατεβαίνει από το πλοίο, μετά από 48 ώρες μάχης για τη ζωή

Οι διάσωστες, τον μεταφέρουν πλέον στην στεριά. Είχε κρυφτεί βαθιά μέσα στο φλεγόμενο πλοίο και βγήκε μόνος του, όταν έπεσε λίγο η θερμοκρασία στην πρύμνη του πλοίου.

“Ζω, πείτε μου ότι ζω…”, ήταν τα πρώτα του λόγια, μόλις αντίκρυσε συγκλονισμένος τους διασώστες. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο διασωθείς, είπε πως άκουσε κι άλλους ανθρώπους στο πλοίο. Το γεγονός σαφώς γεννά νέες  ελπίδες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων.

Οι αγνοούμενοι είναι πλέον έντεκα. ¨Δεν είδα άλλον ζωντανό”, είπε ο διασωθείς, “αλλά άκουγα φωνές ανθρώπων”.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές Παρασκευή μέλη της ΕΜΑΚ κατάφεραν να διασώσουν από το φλεγόμενο πλοίο άλλα δύο άτομα, το ένα από τη Βουλγαρία και έναν άνδρα αφγανικής καταγωγής. Ο ένας αποσωληνώνεται σήμερα, με την υγεία του, να παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση ευτυχώς, ενώ και ο άλλος είναι καλά και παίρνει εξιτήριο σήμερα.

Η κατάσταση της υγείας του 21χρονου επιζώντα Κιρίλ Κιριλένκα, που διασώθηκε σήμερα Κυριακή

Ο νεαρός μαχητής σύμφωνα με ενημέρωση του νοσοκομείου Κερκύρας που τον περιθάλπει, είναι πολύ καλά στην υγεία του. Ελαφρώς αφυδατωμένος είναι μόνο και του έχει παρασχεθεί κάθε απαιτούμενη αγωγή, ως προς αυτό.

Νοσηλεύτρια που μιλάει ρωσικά συνομίλησε μαζί του και αυτό βοήθησε περαιτέρω τις Αρχές, με τον νεαρό να επιβεβαιώνει στην κατάθεσή του, πως άκουγε τέσσερις ή πέντε διαφορετικές φωνές και ομιλίες. Η πολύτιμη μαρτυρία του, ενισχύει τις ελπίδες πως ίσως ανευρεθούν και άλλοι επιζώντες μεταξύ των 11 αγνοουμένων, οι έρευνες για την διάσωση των οποίων, όχι μόνο συνεχίζονται συντονισμένα, αλλά και έχουν ενταθεί μετά το σημερινό θαύμα.

Μπορεί να είναι ζωντανοί οι αγνοούμενοι

Σε κάθε περίπτωση «αχτίδα αισιοδοξίας» δίνει η σημερινή διάσωση, αλλά και η εκτίμηση του ειδικού πως μπορούν να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι αν βρίσκονται στα υπόγεια γκαράζ, υπάρχει αερισμός και καλή μόνωση για να μην περνάει ο καπνός από τη φωτιά.

Ο διασωθείς μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο, ώστε να λάβει την απαραίτητη φροντίδα μετά την τρομακτική περιπέτειά του και βεβαίως για να του γίνουν και όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Έρευνες: Διασώστες ανεβαίνουν στο πλοίο διασοχικά ανά τέταρτο,  μετά το θαύμα με τον επιζώντα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ερευνούν διαδοχικά ανά τέταρτο. Είναι ο χρόνος, που κάθε ομάδα διασωστών, μπορεί με ασφάλεια να παραμείνει πάνω στο πλοίο. Εκεί ερευνούν τμήματα του πλοίου, χτυπούν τις λαμαρίνες, φωνάζουν, σε αναζήτηση και άλλων επιζώντων. Κατεβαίνουν σε ένα τέταρτο, οπότε και ανεβαίνει άλλη ομάδα. Είναι συγκλονιστικές οι στιγμές και όλοι εύχονται και πασχίζουν ώστε οι ελπίδες που αναζωπυρώθηκαν να εκπληρωθούν.

Εξαιρετικά δύσκολη η προσέγγισή του πλοίου, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Το πλοίο Euroferry Olympia, πάνω από 48 ώρες μετά το ξεκίνημα της φωτιάς, δε μπορεί να προσεγγιστεί από διασώστες, καθώς η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή.

Ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ που επιχειρεί στο σημείο μίλησε στον ΣΚΑΪ λέγοντας πως υπάρχει υψηλό θερμικό φορτίο αλλά και πολλά επικίνδυνα αέρια που κάνουν το πλοίο απροσπέλαστο.

«Όταν φτάνουμε κοντά, πέρα από την υψηλή θερμοκρασία, η μυρωδιά από τις εκπομπές αερίων είναι ανυπόφορη».

Τόνισε δε, πως  το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος παραμονής στο πλοίο. «Δεν μπορούμε να μένουμε παραπάνω από 10-15 λεπτά. Αν πέσει το θερμικό φορτίο και περιοριστεί η τοξικότητα των αερίων, θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε, να κάνουμε διανοίξεις».

Πρέπει να σημειώσουμε πως το πλοίο που ρυμουλκήθηκε χθες έχει πάρει μια κλίση 3-4 μοιρών αλλά δεν κινδυνεύει. 

Συγκλονιστικές στιγμές – Στο video η άφιξη του 21χρονου διασωθέντα στην Κέρκυρα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments