Διεθνή

Μπλίνκεν: Ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Μπλίνκεν: Ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Μπλίνκεν: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε σχετικά με την ανακοίνωση της παράτασης των στρατιωτικών ασκήσεων από την Ρωσία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν επί του πεδίου στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι η ανακοίνωση της παράτασης των στρατιωτικών ασκήσεων από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, υποδηλώνει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN “State of the Union” ο Μπλίνκεν τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες μέχρι την τελευταία στιγμή στο να χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να δουν αν η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει σε εισβολή.

“Αυτή είναι η συνομιλία που θέλω να έχω με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ “

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει στην ημερησία διάταξη μια συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. “Προσέγγισα τον ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, για να του απευθύνω έκκληση να συναντηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη. Το σχέδιο παραμένει αυτό, εκτός αν η Ρωσία εισβάλλει στο μεταξύ”, είπε ο Μπλίνκεν στην ίδια συνέντευξη.

Ο αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε πιθανά αμοιβαία βήματα στο θέμα της ασφάλειας. “Αυτή είναι η συνομιλία που θέλω να έχω με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ αλλά εξαρτάται απολύτως από το αν θα εισβάλει η Ρωσία”, σημείωσε ο Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι η διπλωματική οδός παραμένει εφικτή “μέχρι τα άρματα μάχης να αρχίσουν πράγματι να κινούνται και τα αεροπλάνα να βρίσκονται στον ουρανό”.

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν είπε στο δίκτυο CBS ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είνει έτοιμος “να συναντηθεί” με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν “ανά πάσα στιγμή με οποιοδήποτε τρόπο αν αυτό επιτρέψει στην αποφυγή ενός πολέμου”.

“Οι τηλεπικοινωνίες θα μπλοκαριστούν”

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά θα σας πω τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος ότι θα συμβεί. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ήδη» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν. «Πρώτα, η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για την επίθεσή της. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βίαιο γεγονός για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι μορφή θα έχει. Θα μπορούσε να είναι μια ψεύτικη τρομοκρατική επίθεση μέσα στη Ρωσία. Μια ψεύτικη ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου, μια στημένη επίθεση με drone κατά αμάχων, ή μια ψεύτικη -ή ακόμα και πραγματική- επίθεση με χημικά όπλα», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Έπειτα, η [ρωσική] κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει για να προστατεύσει τους πολίτες της στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η επίθεση θα ξεκινήσει. Οι ρουκέτες των Ρώσων και οι βόμβες τους θα πέσουν στην Ουκρανία. Οι τηλεπικοινωνίες θα μπλοκαριστούν. Επιθέσεις χάκερ θα αποκλείσουν βασικά σημεία της χώρας. Μετά, τα τανκς και οι στρατιώτες της Ρωσίας θα κινηθούν προς συγκεκριμένους στόχους, σημεία-κλειδιά που έχουν ήδη αναγνωριστεί και καταγραφεί σε λεπτομερή σχέδια. Πιστεύουμε πως αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μια πόλη με 2.8 εκατομμύρια κατοίκους» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την ουκρανική κυβέρνηση για όσα έρχονται. Και εδώ, σήμερα, τα παρουσιάζουμε με εκτενείς λεπτομέρειες ελπίζοντας ότι έτσι, με το να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο όσα γνωρίζουμε, θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε τη Ρωσία για να εγκαταλείψει το μονοπάτι του πολέμου και να επιλέξει έναν άλλο δρόμο όσο υπάρχει ακόμη καιρός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments