Οικονομία

ΔΝΤ: Ψηφιακά η αξιολόγηση για την εκταμίευση δανείων 700 εκατομμυρίων στην Ουκρανία

ΔΝΤ: Ψηφιακά η αξιολόγηση για την εκταμίευση δανείων 700 εκατομμυρίων στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

ΔΝΤ: Την ψηφιακή αξιολόγηση του προγράμματος του στην Ουκρανία ξεκινά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση δανείων στήριξης ύψους 700 εκατ. Δολαρίων.

Την ψηφιακή αξιολόγηση του προγράμματος του στην Ουκρανία ξεκινά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση δανείων στήριξης ύψους 700 εκατ. Δολαρίων. Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη διεθνή βοήθεια αυξήθηκε αφότου παρουσιάστηκε η απειλή της ρωσικής εισβολής.

Το ΔΝΤ και η Ουκρανία είχαν υπογράψει πρόγραμμα δανείων στήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ το 2020, υπό τον όρο ότι το Κίεβο θα βελτίωνε την εταιρική διακυβέρνηση των κρατικών τραπεζών και επιχειρήσεων και θα εφάρμοζε πολιτικές κατά της διαφθοράς. Πέραν των δανείων του ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας στηρίζεται επίσης σε βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγγυήσεις δανείων 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και βοήθεια από άλλες δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς.

Ουκρανία Ρωσία: Η ένταση εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας φέρνοντας έτσι νέες πληθωριστικές πιέσεις. Oι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία των αγορών το 2022, αποτελούν ο υψηλός πληθωρισμός, η προοπτική ενός «επιθετικού» κύκλου σύσφιξης από τη Fed και το το γεωπολιτικό ρίσκο όπως αυτό αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στην ρωσο-ουκρανική κρίση.

Η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με αφορμή την Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις. Μία κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία με τη μορφή χαμηλότερου εμπορίου με την περιοχή, αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και χαμηλότερης και ακριβότερης παροχής φυσικού αερίου με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενεργειακό κόστος. Πάντως η αμερικανική τράπεζα JP Morgan εκτιμά ότι οι μετοχές έχουν ήδη αποτιμήσει τους κινδύνους και θεωρεί μικρό τον αντίκτυπο από μία σύγκρουση στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments