Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την Πέμπτη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την Πέμπτη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων
Αναβολή μιας μέρας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς η ουκρανικής αποστολή, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, αναμένεται στο σημείο συνάντησης την Πέμπτη

Παράταση μίας ημέρας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, οι εκπρόσωποι της Μόσχας έφτασαν στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες, ωστόσο η ουκρανική πλευρά είναι καθ’ οδόν από το Κίεβο και αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη.

Αν και οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει ότι πηγαίνουν στο σημείο των συνομιλιών στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και ότι έφθασαν αργά το απόγευμα, καθώς και ότι ανοίγουν έναν ασφαλή διάδρομο για τη διέλευση των Ουκρανών, τελικά, για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, έκαναν γνωστό ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών αναβάλλεται για αύριο, Πέμπτη 3 Μαρτίου.

Ο νέος γύρος επαφών θα γίνει επίσης στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας με τις ίδιες συνθέσεις και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος επαφών είχε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ωρών.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, εφόσον δεν υπάρχουν τελεσίγραφα από τη ρωσική πλευρά, ενώ δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για τη συνάντηση». Αυτό είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Τώρα είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κανένα ρωσικό τελεσίγραφο… Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή το πότε θα γίνουν οι επόμενες διαπραγματεύσεις», ανέφερε το RIA Novosti, επικαλούμενο τον Κουλέμπα.

Το πρωί της Τετάρτης, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα για την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις με την ανπίστοιχη ρωσική, το βράδυ της 2ας Μαρτίου. «Είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε να έρθουν», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να αποκαλύψει τον τόπο τη συνάντησης.

Ζελένσκι: «Σταμάτα να μας βομβαρδίζεις για να συνομιλήσουμε»

Στο μεταξύ, με μία ηχηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μία συνέντευξη που έδωσε μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία.

Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα είχε σκοπό να «σύρει» τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments