Διεθνή

Ρωσία: Φεύγουν οι πολίτες φοβούμενοι τον στρατιωτικό νόμο

Ρωσία: Φεύγουν οι πολίτες φοβούμενοι τον στρατιωτικό νόμο
Ρωσία: Από ότι φαίνεται πρόβλημα μετανάστευσης δεν έχει μόνο η Ουκρανία, αλλά και η Ρωσία που οι πολίτες φεύγουν καθώς φοβούνται την επιστράτευση για τον πόλεμο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μία βραδυφλεγής βόμβα σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, τόσο για την Ρωσία, όσο και για την Ουκρανία. Ως προς την Ρωσία υπάρχουν κάποιοι πίσω στη Μόσχα προσπαθούσαν να διαφύγουν σε προορισμούς στο εξωτερικό που δεν απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται οι τιμές στα ύψη στη βιασύνη να διαφύγουν.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις εικασίες ότι οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν στρατιωτικό νόμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», ή ότι θα εμποδίσουν άνδρες σε ηλικία μάχης να φύγουν από τη Ρωσία, αλλά ορισμένοι δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να παραμείνουν.

“Δεν θέλω να πολεμήσω σε αυτόν τον πόλεμο”

Ένας Ρώσος, ο οποίος επέστρεψε στη Μόσχα από τη δυτική Ευρώπη πριν από περίπου ένα χρόνο, είπε ότι αγόρασε μια πτήση για την Κωνσταντινούπολη για το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι η ζωή στη Μόσχα μπορεί να μην είναι πλέον δυνατή.

«Φοβάμαι ότι αύριο θα γίνει κινητοποίηση και δεν θα μπορέσω να πετάξω έξω», είπε ο 29χρονος, ζητώντας την ανωνυμία του όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. «Στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ τέτοια κόλαση όταν επέστρεφα πριν από ένα χρόνο».

Ένας άλλος άνδρας, ηλικίας 38 ετών, είπε ότι κατάφερε να αγοράσει ένα ακριβό εισιτήριο για να πετάξει στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο. “Δεν θέλω να πολεμήσω σε αυτόν τον πόλεμο. Έχουμε ακούσει πολλές φήμες και δεν εμπιστεύομαι το Κρεμλίνο όταν λέει ότι δεν είναι αλήθεια”, είπε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα της την Πέμπτη με ουκρανικές πόλεις να βρίσκονται περικυκλωμένες και βομβαρδισμένες. Εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες και Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί και η Ρωσία έχει βυθιστεί σε μια απομόνωση που δεν είχε ξαναζήσει μια οικονομία τέτοιου μεγέθους. Διαβάστε περισσότερα

Αυξήθηκαν οι τιμές εισιτηρίων

Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων έχει εκτιναχθεί από τότε που η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, περιορίζοντας σοβαρά τη δυνατότητα των Ρώσων να ταξιδεύουν.

Οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές και έχουν αρχίσει να χτυπούν τις ζωές των απλών Ρώσων, ενώ όσοι διαμαρτύρονται έχουν συλληφθεί αμέσως. Περίπου 7.669 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info.

Αφού έδωσε τη γάτα της στην οικογένειά της να τη φροντίσει, μια 29χρονη γυναίκα πέταξε στο Ισραήλ την Κυριακή προτού οι τιμές αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ανησυχώντας ότι τα πράγματα στη Μόσχα μπορούν μόνο να χειροτερέψουν.

«Ντρέπομαι που δεν έμεινα στη Ρωσία, που δεν παλεύω μέχρι τέλους, δεν διαδηλώνω στους δρόμους», είπε. «Αν όμως βγεις ενάντια στον πόλεμο, σε συλλαμβάνουν και υπάρχει αυτός ο νόμος για την κρατική προδοσία». Η εισαγγελία της Ρωσίας εξέδωσε υπενθύμιση στις 27 Φεβρουαρίου ότι οποιοσδήποτε παρέχει οικονομική ή άλλη βοήθεια σε ξένο κράτος ή διεθνή οργανισμό που στοχεύει στην ασφάλεια της Ρωσίας μπορεί να καταδικαστεί για προδοσία και να αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Προβλήματα και στην βίζα

Άλλοι αντιμετώπισαν γραφειοκρατικά εμπόδια. Οι Ρώσοι απαιτούν βίζα για να εισέλθουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και μια μικρή ουρά είχε σχηματιστεί στο ιταλικό κέντρο αιτήσεων βίζας στη Μόσχα, το οποίο δεχόταν ακόμα αιτήματα μόνο με ραντεβού, με τα πλησιέστερα διαθέσιμα κουλοχέρηδες να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από μία εβδομάδα.

«Θα κλείσω ραντεβού για τις 11 Μαρτίου, αν και αυτό που μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον είναι τρομακτικό και αβέβαιο», είπε μια 40χρονη Ρωσίδα. “Θέλω να έχω έτοιμη βίζα. Νομίζω ότι θα με αφήσουν να μπω με ένα τεστ PCR (κατά του COVID) και μετά θα λύσω κάτι”, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments