Οικονομία

Ομόλογα: Σταθεροποιούνται οι αποδόσεις – Σε άνοδο και το ευρώ

Ομόλογα: Σταθεροποιούνται οι αποδόσεις – Σε άνοδο και το ευρώ
Ομόλογα: Η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περί επίτευξης προόδου στις συνομιλίες με την Ουκρανία, έδωσε ώθηση σε ομόλογα και ευρώ. 

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περί επίτευξης προόδου στις συνομιλίες με την Ουκρανία, έδωσε ώθηση σε ομόλογα και ευρώ. Όσον αφορά στις αγορές ομολόγων οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς σήμερα μετά τις πιέσεις που είχαν δεχθεί χθες εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΚΤ για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος χαλάρωσης και την επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 18 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,61% έναντι 0,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,29%. Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0961 δολ. από το επίπεδο των 1,097 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0990 δολ.

Λαγκάρντ: Στήριξη στην Ελλάδα με αγορές ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και ο επακόλουθος εκτροχιασμός τού πληθωρισμού ανάγκασαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει, την επιστροφή στην ομαλότητα, όπως χαρακτήρισε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τις σημερινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου. Αντιστοίχως για το 2022 η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 2,1% από 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται υποχώρηση του στο 1,5% από 1,8% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

Αρνητικά έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις τις προβλέψεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος έχει υποχωρήσει στο 3,7% από 4,2% που ήταν το Δεκέμβριο, στο 2,8% (από 2,9%) για το 2023 και στο 1,6% για το 2024.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments