Πολιτική

Μέτρα στήριξης: Επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο για 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως

Μέτρα στήριξης: Επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο για 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως
Μέτρα στήριξης: Βάσει των ανακοινώσεων θα υπάρξει επιδότηση 22 λεπτών το λίτρο για 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως.

Τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ευάλωτους ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατόπιν τούτου σήμερα το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο εξειδίκευσε τα μέτρα.

Το επίδομα για τη βενζίνη θα είναι 0,22 λεπτά το λίτρο για την ηπειρωτική περιοχή και 0,27 λεπτά το λίτρο για τα νησιά και θα καλύπτει 60 λίτρα τον μήνα, δηλαδή 180 το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο.

Η διαδικασία απόκτησης της κάρτας για βενζίνη και πετρέλαιο

Η επιδότηση δίνεται με μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στα κινητά, στα πρότυπα του freedom pass. Θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να πάρει την ενίσχυση ο πολίτης θα πηγαίνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr. Εκεί θα δηλώνει το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Παραδείγματα για επιδοτήσεις ντίζελ και καύσιμα

Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

Επιδότηση καυσίμων για αγρότες

Δύο νέες παρεμβάσεις για τους αγρότες, την χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων και την επιδότηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου κίνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε θα χορηγηθεί κάρτα καυσίμων για τους αγρότες για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, ενώ η επιδότηση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης θα αφορά τον Απρίλιο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχουν υλοποιηθεί, ύψους 180 εκατ. ευρώ:

  • Την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Την μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων στο 6%
  • Tην κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης
  • Την επιδότηση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές στο 4% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.
  • Την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Την αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.
  • Κάρτα του Αγρότη για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments