Διεθνή

Ανάλυση: Γιατί ο Πούτιν θα έπαιρνε πάνω από 70% αν ήταν υποψήφιος στη Σερβία

Ανάλυση: Γιατί ο Πούτιν θα έπαιρνε πάνω από 70% αν ήταν υποψήφιος στη Σερβία

Πηγή Φωτογραφίας: seenews

«Αν ο Πούτιν ήταν υποψήφιος στη Σερβία, θα έπαιρνε περισσότερο από το 70% των ψήφων», λέει ο Όρχαν Ντράγκας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας του Βελιγράδιου

Στη ρητορική του υπέρ του Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρότι εν γνώσει του «η Ρωσία έχει γίνει εντελώς άχρηστη για τη Σερβία», ενόψει των εκλογών στις 3 Απριλίου, λέει ο Όρχαν Ντράγκας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας του Βελιγράδιου.

Ο Βούτσιτς θεωρείται ως αυταρχικός ηγέτης, αλλά ο Ντράγκας προβλέπει ότι θα συνεχίσει ως πρόεδρος. Αναμένει επίσης ισχυρή εντολή για το δεξιό Σερβικό Κόμμα Προόδου (SNS) του οποίου ηγείται ο Βούτσιτς.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε φινλανδική εφημερίδα, ο Ντράγκας, ιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ασφάλειας (ISI) με έδρα το Βελιγράδ είπε ότι ο Βούσιτς συνεχίζει να κάνει ταχυδακτυλουργίες με το φιλορωσικά αισθήματα του εκλογικού του σώματος. Ωστόσο, γνωρίζει ότι η σχέση της χώρας του με τη Ρωσία πρέπει να αλλάξει.

Οι Σέρβοι, οι οποίοι είναι ιστορικά φιλορώσοι, ήρθαν ακόμη πιο κοντά στη Μόσχα μετά τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι το 1999 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι εξακολουθεί να το θεωρεί επαρχία και υπολογίζει στη στήριξη της Ρωσίας στα ζητήματα του απαραβίαστου των συνόρων.

Η Σερβία έχει εμποδίσει την πρόσβαση του Κοσσυφοπεδίου σε αρκετούς σημαντικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, με τη ρωσική υποστήριξη. Ωστόσο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την πρόσφατη αναγνώριση των λεγόμενων ανεξάρτητων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, η υποστήριξη της Ρωσίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου καθίσταται άχρηστη.

Επί Βούτσιτς, η Σερβία διατήρησε την πολιτική της να μην ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, με αφορμή την πρόσφατη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, η Σερβία άλλαξε πορεία, σύμφωνα με πληροφορίες υπό την πίεση της ΕΕ.

Δεδομένης της πίστης του Βελιγραδίου στη Μόσχα, ήταν έκπληξη για πολλούς το γεγονός ότι η Σερβία υποστήριξε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη (2 Μαρτίου) που ζητούσε από τη Ρωσία να αποσυρθεί «αμέσως» από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι απομονωμένη και η φωνή της δεν έχει πλέον πολύ νόημα στα διεθνή φόρουμ. Γι’ αυτό η Ρωσία έχει καταστεί εντελώς άχρηστη και για τη Σερβία», λέει ο Ντράγκας.

Orhan Dragaš/πηγή φώτο: wikipedia

Ο Ντράγκας δεν πιστεύει σε αλλαγή εξουσίας στη Σερβία, αλλά πιστεύει ότι η σχέση της χώρας του με τη Ρωσία πρέπει να αλλάξει.

«Η Ρωσία μπορεί μια μέρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, αλλά όχι υπό τον Πούτιν. Θα χρειαστούν χρόνια, ίσως δεκαετίες, και αυτό είναι πολύ μεγάλο για οποιονδήποτε Ρώσο εταίρο».

«Αν ο Πούτιν ήταν υποψήφιος στη Σερβία, θα έπαιρνε περισσότερο από το 70% των ψήφων», λέει ο Ντράγκας.

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ πριν από την ΕΕ, η Σερβία δεν έχει σχέδια να ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία.

Η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σερβία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό περίπου 20%, αλλά η στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ θα αλλάξει σταδιακά, πιστεύει ο Ντράγκας.

Στην παρούσα συγκυρία, ο Ντράγκας λέει ότι η Σερβία δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί προς τη Δύση. Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ συνεχίζονται από το 2014, αν και η πρόοδος ήταν αργή. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Σερβίας, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει μόνο το 6-7% του εμπορίου που σημαίνει ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να ρισκάρουν τη σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments