Οικονομία

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: “Ποδαρικό” στον Απρίλιο με νέες αυξημένες τιμές – Τι ισχύει από αύριο

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: “Ποδαρικό” στον Απρίλιο με νέες αυξημένες τιμές – Τι ισχύει από αύριο
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Η ενεργειακή κρίση και οι γενικότερες επιπτώσεις του πολέμου έχουν συμπαρασύρει εκτός από τα καταναλωτικά αγαθά, την βενζίνη, το ρεύμα, το φυσικό αέριο και μια σειρά άλλων πραγμάτων.

Με νέες αυξημένες τιμές και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αναμένεται να κάνει αύριο ποδαρικό ο Απρίλιος. Η ενεργειακή κρίση και οι γενικότερες επιπτώσεις του πολέμου έχουν συμπαρασύρει εκτός από τα καταναλωτικά αγαθά, την βενζίνη, το ρεύμα, το φυσικό αέριο και μια σειρά άλλων πραγμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως από αύριο Παρασκευή 1 Απριλίου θα τεθούν σε ισχύ νέες αυξημένες τιμές μέχρι και 12% σε συγκεκριμένες γραμμές ενώ ήδη εταιρείες προαναγγέλλουν πως ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα να τεθούν σε ισχύ και νέες.

Στις γραμμές από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά έχουν ήδη καταγραφεί αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατά 9%-10% από τα μέσα Μαρτίου. Για το Πάσχα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και νέα αύξηση κατά 5%. Οι αυξήσεις οφείλονται στις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων, αλλά και στην άνοδο του κόστους άλλων υπηρεσιών προς τα επιβατηγά πλοία, όπως τα κόστη συντήρησης και επισκευών αλλά και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξήθηκαν οι τιμές στις περισσότερες γραμμές

Ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη πρότεινε μία συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύθηκε να συζητήσει το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία.

Μεταξύ αυτών που προτάθηκε από τους ακτοπλόους είναι η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών από αυτά που οφείλει το κράτος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες από επιδοτούμενες γραμμές που έχουν ήδη εκτελεστεί, επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, επιβολή πλαφόν στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων στη μέση τιμή του περασμένου Δεκεμβρίου, μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 12% στο 6% και αύξηση κατά 30% στα μισθώματα για τις άγονες γραμμές μονοετούς διάρκειας. Ήδη κάποιες εταιρείες προχώρησαν σε περικοπές δρομολόγιων που θεωρούν ότι δεν έχουν αυτή την περίοδο μεγάλη επιβατική κίνηση. Η ακτοπλοΐα είναι ο μοναδικός μεταφορικός κλάδος που καλείται να διαθέτει με μειωμένη τιμή εισιτήρια σε διάφορες κατηγορίες επιβατών για τους οποίους το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική χωρίς όμως να αποζημιώνει τις εταιρείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments