Διεθνή

Βρετανία: Η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Βρετανία: Η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: The Moscow Times

Βρετανία: Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να λαμβάνει ρωσικό ντίζελ.

Αν και η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία, η Βρετανία συνεχίζει να δέχεται ρωσικό ντίζελ. Η Ρωσία προμηθεύει σχεδόν το ένα πέμπτο του ντίζελ της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού ντίζελ μέχρι το τέλος του έτους: μέχρι τότε, οι παραδόσεις συνεχίζονται.

Τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας ή σημαίας έχουν πλέον απαγορευτεί από τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά το ταξίδι του STI Comandante από το Primorsk στη Βαλτική Θάλασσα δεν υπόκειται στις κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία στη Ρωσία, επειδή το πλοίο ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Scorpio Tankers και φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ.

Μία αμφιλεγόμενη λύση

Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων κολοσσών Maersk και MSC, επέλεξαν να αναστείλουν τις περισσότερες παραδόσεις από και προς τη Ρωσία. Άλλοι αποφάσισαν ότι όσο το εμπόριο είναι ακόμα νόμιμο και ασφαλές, θα συνεχίσουν.

Είναι μια αμφιλεγόμενη επιλογή. «Αυτή η αποστολή ντίζελ, μαζί με τα άλλα ορυκτά καύσιμα που έχουν επιτραπεί να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν και βοηθά στη χρηματοδότηση του πολέμου. Πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Emily Armistead, διευθύντρια προγράμματος της Greenpeace UK.

Η Greenpeace έχει δημιουργήσει έναν αυτοματοποιημένο ιχνηλάτη για την παρακολούθηση των κινήσεων των δεξαμενόπλοιων που φεύγουν από τη Ρωσία, φορτωμένων με πετρέλαιο και ντίζελ. Το STI Comandante ναυλώθηκε από την ST Shipping, θυγατρική του γίγαντα εμπορευμάτων Glencore. Ωστόσο, η Glencore δεν κατέχει απαραίτητα το ντίζελ επί του σκάφους – μπορεί κάλλιστα να έχει αγοραστεί και πουληθεί πολλές φορές ενώ το σκάφος βρισκόταν στο νερό.

Οι τιμές του ντίζελ αυξάνονται ταχύτερα από τη βενζίνη

Η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το ντίζελ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η Ρωσία προμηθεύει το 8% των αναγκών πετρελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά το 18% του ντίζελ του, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Το ντίζελ είναι απαραίτητο για μια σύγχρονη οικονομία. Εκτός από την τροφοδοσία πάνω από το ένα τρίτο των αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, τροφοδοτεί φορτηγά, λεωφορεία, ορισμένα τρένα, γεωργικό και κατασκευαστικό εξοπλισμό και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κρίση στην Ουκρανία οδήγησε σε έλλειψη ντίζελ σε όλη την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ήμισυ των εισαγωγών της ντίζελ. Αυτή η έλλειψη αντανακλάται στις τιμές που πληρώνουν οι οδηγοί για το ντίζελ στην αντλία, οι οποίες αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές της βενζίνης. Η μέση τιμή του ντίζελ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί 18% από τις αρχές Φεβρουαρίου, στα 177 p/λίτρο, ενώ το μέσο κόστος της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 11%, σύμφωνα με την RAC Fuel Watch.

Η ταχύτερη άνοδος «αντανακλά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τον τελικό χρήστη είναι το ντίζελ», δήλωσε ο Neil Crosby, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στην OilX. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχουν επίσης δει απότομη αύξηση των τιμών του ντίζελ. Οι κορυφαίοι 10 παραγωγοί πετρελαίου

Ο κόσμος αντιμετωπίζει έλλειψη ντίζελ

Οι προμήθειες ντίζελ ήταν περιορισμένες πριν από την έναρξη της κρίσης, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο ανέκαμψε μετά τα lockdown της πανδημίας πιο γρήγορα από ό,τι μπορούσαν να συμβαδίσουν οι παραγωγοί. «Τα αποθέματα πολλών καυσίμων είναι σχετικά χαμηλά, αλλά ιδιαίτερα το ντίζελ, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία επίσης. Η ζήτηση για ντίζελ ήταν πολύ μεγάλη μέχρι την κρίση, και αυτό συνέβαλε επίσης σε αυτό. Υπάρχει απλώς μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο κύριος Crosby της OilX.

Η εύρεση εναλλακτικών προμηθειών για την αντικατάσταση του ντίζελ που αγοράζει η Βρετανία από τη Ρωσία θα γίνει πιο δύσκολη επειδή πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν επίσης να απογαλακτιστούν από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι αντλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα στεγνώσουν άμεσα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το αφεντικό ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους στον κόσμο προειδοποίησε για πιθανές ελλείψεις ντίζελ σε όλο τον κόσμο.

“Η αγορά ντίζελ είναι εξαιρετικά σφιχτή και πιθανότατα οδεύουμε προς εξάντληση αποθεμάτων. Η Ευρώπη πιθανώς να έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει. Το πρόβλημα είναι τι συμβαίνει στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική”, δήλωσε ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura στις 22 Μαρτίου. σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η Glencore και η Scorpio Tankers αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments