Οικονομία Άποψη

Στουρνάρας: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Στουρνάρας: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Στουρνάρας: Για να έχουμε κυρίαρχo νόμισμα χρειάζεται φιλελεύθερη οικονομία με μεγάλη αγορά και ρευστότητα σημείωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

“Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη” διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

“Πριν την πανδημία είχαμε πρόβλημα με τον χαμηλό πληθωρισμό και προχωρήσαμε σε μέτρα όπως της ποσοτικής χαλάρωσης. Δε θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου να διαχυθεί στην αγορά εργασίας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο προσωρινός πληθωρισμός να μη γίνει δομικό πρόβλημα” σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Η πανδημία έφερε νέες προκλήσεις

“Απ’ το 2015 πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, είχαμε ομαλότερες εξελίξεις, αλλά η πανδημία και ο πόλεμος προκαλούν νέες προκλήσεις κι ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την αρχιτεκτονική του ευρώ με τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών όπως στην πανδημία που ήταν καταλύτης. Το ευρώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί κυρίαρχο νόμισμα στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα και στις διεθνείς πληρωμές” δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Για να έχουμε κυρίαρχo νόμισμα χρειάζεται φιλελεύθερη οικονομία με μεγάλη αγορά και ρευστότητα. Το ευρώ μπορεί να προκαλέσει το δολάριο, αν δημιουργήσουμε μόνιμο κοινό ομόλογο, αν προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη οικονομική ενσωμάτωση με δημοσιονομική ένωση. Αυτό δεν είναι αίτημα του νότου, διευκρίνισε, αλλά θα καταστήσει το ευρώ πιο ανθεκτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί περιορισμοί, αλλά πρέπει να είναι το όραμα μας, επέμεινε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments