Διεθνή

Ρωσικό τελεσίγραφο στους υπερασπιστές της Μαριούπουλης: Παραδοθείτε ή πεθάνετε

Ρωσικό τελεσίγραφο στους υπερασπιστές της Μαριούπουλης: Παραδοθείτε ή πεθάνετε
Ρωσικό τελεσίγραφο στους υπερασπιστές της Μαριούπουλης: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal.

Τελεσίγραφο λίγων ωρών έχει δώσει ο ρωσικός στρατός στους μαχητές της Μαριούπολης προκειμένου να παραδοθούν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal.

Τελεσίγραφο να παραδοθούν οι Ουκρανοί μαχητές

Το τελεσίγραφο των Ρώσων έχει τεθεί σε ισχύ όμως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια νεότερη ενημέρωση και αναφέρει πως οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μέχρι τις 10 π.μ. χωρίς όπλα ούτε πυρομαχικά.

Πόσοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη

Στην ανάρτησή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι μέχρι τις 16 Απριλίου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει στην επί εβδομάδες πολιορκούμενη ουκρανική πόλη περισσότερα από 4.000 μέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Δεν έχει υπάρξει αντίδραση του Κιέβου στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Άμυνας, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι 1.464 ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στην Μαριούπολη μέχρι στιγμής.

Τι δήλωσε ο Ζελένσκι για τη Μαριούπολη

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία», τόνισε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Ukraïnska Pravda», προειδοποιώντας ότι, στην περίπτωση αυτή, οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Ο ρόλος “κλειδί” της Μαριούπολης

Ανάλυση του Frank Gardner για το BBC συνοψίζει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η Μαριούπολη έχει τόση μεγάλη σημασία για τη Ρωσία. Διασφάλιση ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς: Η Μαριούπολη αποτελεί εμπόδιο στο δρόμο των ρωσικών δυνάμεων από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Πιέζουν βορειοανατολικά για να ενωθούν με τους ρωσόφωνους αποσχιστές συμμάχους τους στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

  • Στραγγαλισμός της ουκρανικής οικονομίας: Η Μαριούπολη αποτελεί έναν βασικό κόμβο εξαγωγών για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας προς τις αγορές στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Η απώλεια της Μαριούπολης θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την ουκρανική οικονομία.
  • Ευκαιρία για προπαγάνδα: Η Μαριούπολη αποτελεί την πατρίδα της ουκρανικής μονάδας πολιτοφυλακής ονόματι Ταξιαρχία Αζόφ, η οποία περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές αλλά και νεοναζί. Παρότι αποτελούν ένα μικρό μέρος των μαχόμενων ουκρανικών δυνάμεων, αποτελούν όμως για το Κρεμλίνο το πρόσχημα για να λέει στους Ρώσους ότι οι νέοι που στέλνει να πολεμήσουν στην Ουκρανία, βρίσκονται εκεί για να σώσουν τη χώρα από τους νεοναζί.
  • Σημαντική ενίσχυση ηθικού: Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα έδινε τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους μέσω των κρατικά ελεγχόμενων ΜΜΕ, ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει πρόοδο στην Ουκρανία. Αλλά για τους Ουκρανούς, η απώλεια της Μαριούπολης, θα αποτελούσε ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments