Άποψη

Το γοργόν και χάριν έχει…

Το γοργόν και χάριν έχει…
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για τα δεδομένα, οι προβληματισμοί, οι στόχοι και οι φόβοι πίσω από τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

 Στη Θρησκεία μας η Μεγάλη Τέταρτη είναι μια σημαντική ημέρα, κυρίως διότι η «κοινή γυναίκα» άλειψε με  πανάκριβο μύρο τον Ιησού, προκαλώντας ακόμη και τους μαθητές Του, με την τόση σπατάλη…

Δώρο Πάσχα…

    Στην εργασιακή καθημερινότητά μας, η Μεγάλη Τέταρτη ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του δώρου του Πάσχα από τους εργοδότες στους εργαζόμενους (τις παλιές καλές εποχές)…

    Υπ αυτήν την έννοια, ίσως η χθεσινή Μεγάλη Τεταρτη δεν έμοιαζε…ιδανική για να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε μια σημαντική κίνηση, τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού: εξάντλησε τα όρια του προϋπολογισμού μεν, αλλά χωρίς να θεωρήσει κανείς συνεργάτης ότι προβαίνει σε σπατάλη… Ενώ η αύξηση –με βάση τα δεδομένα- ήταν όντως γενναία, κι άρα δεν μπορούσε κάποιος να πει ότι επρόκειτο για απλό δώρο!

Τρεις επιδιώξεις

    Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η παρατεινόμενη κρίση επέβαλε την υιοθέτηση μιας σειράς στοχευμένων και συνεχόμενων μέτρων, τα οποία έπρεπε να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να επιτευχθούν τρείς βασικές επιδιώξεις:

  • Να μετριαστεί η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών 
  • Να ικανοποιηθεί η προσδοκία των εργαζομένων ότι παίρνουν «μερίδιο» από την ανάπτυξη του 2021, που διακήρυττε η κυβέρνηση ότι πέτυχε
  • Να μην διαταραχθεί η ισορροπία της οικονομίας.

Νέα δεδομένα

    Η εκτίμηση που υπάρχει στην Κυβέρνηση είναι ότι ο νέος κατώτατος μισθός που θα διαμορφωθεί από 1ης Μαΐου 2022, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ένατη (από την ενδέκατη) θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Στο Υπουργείο Εργασίας κάνοντας την αναγωγή σε  δωδεκάμηνη βάση σημειώνουν ότι οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν δυο θέσεις, καθώς διαμορφώνονται στα 831,8 ευρώ, πάνω από τη Μάλτα (792,26) και την Πορτογαλία (822,5).

    Τα δεδομένα που είχαν μπροστά τους ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να λάβει η Κυβέρνηση την τελική πολιτική της απόφαση, αλλά και οι επί μέρους επιδιώξεις είναι ξεκάθαρα.

  1. Ο στόχος: Η Κυβέρνηση ήθελε η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 να καλύπτει, τουλάχιστον, το μέσο πληθωρισμό του έτους. Ως εκ τούτου στο συνολικό άθροισμα συνυπολογίζεται και η αύξηση του 2% που έγινε αρχές Ιανουαρίου.
  2. Η επιδίωξη: Το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε από το άθροισμα των δυο αυξήσεων να προκύψει ένας νέος κατώτατος μισθός που να αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό τις αγοραστικές απώλειες των χαμηλόμισθων.
  3. Η ελπίδα: Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, εφόσον επαληθευθούν,  θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις όποιες αρνητικές συνέπειες, που πιθανότατα προκύψουν
  4. Η ασφάλεια: Η όποια αύξηση δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία.
  5. Η ισορροπία: Ο σοβαρός προβληματισμός των εργοδοτών ήταν να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.
  6. Οι αντιστάσεις: Το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί  η αύξηση να λειτουργήσει υπονομευτικά ως προς τις θέσεις και την αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέο κύκλο ανεργίας, ιδίως αυτό το διάστημα που οι δείκτες δείχνουν να βελτιώνονται για την απασχόληση.

Προτάσεις και εισηγήσεις

    Αυτά ήταν τα «πολιτικά» δεδομένα που καθοδήγησαν τη σκέψη του Πρωθυπουργού, ο οποίος μελέτησε το φάκελο με τις προτάσεις και εισηγήσεις. Συνυπολόγισε τις προτάσεις των εργοδοτών (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν προτείνει έως μέσο όρο 4%), καθώς και τις εισηγήσεις τόσο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων (έφθαναν έως και 4,2%), όσο και του ΚΕΠΕ (εφθανε έως το 6%).

    Είναι προφανές ότι στην απόφαση του Πρωθυπουργού πέρα από το οικονομικά δεδομένα, βαρύνουσα σημασία διαδραμάτισαν και τα πολιτικά αιτούμενα, ιδίως σε μια συγκυρία που η Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει κοινό βηματισμό για να αντιμετωπίσει την κρίση. 

    Ευκόλως συνάγεται το συμπέρασμα, ότι ο Πρωθυπουργός εντάσσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στην αλυσίδα των παρεμβάσεων που ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο, αλλά πλέον ανανεώνονται και ενισχύονται ανά  μήνα. Ήδη τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει σειρά πληρωμών .  Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι εφαρμόζεται «μια ευρεία γκάμα μέτρων που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής».

    Παράλληλα, η Κυβέρνηση αναμένει την τελική στάση που θα τηρήσει η ΕΕ στο θέμα της ακρίβειας, στη Σύνοδο του Μαΐου. Κι όπως πολλάκις έχει πει ο Πρωθυπουργός, εφόσον υπάρξει καθυστέρηση, η Κυβέρνηση θα παρέμβει μονομερώς για να μειωθούν οι τιμές, ή εν πάση περιπτώσει να κοστίζει η ενέργεια λιγότερο στους Πολίτες. Ήδη τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, επεξεργάζονται σενάρια προκειμένου να έχει εναλλακτικά σχέδια δράσης στη διάθεσή του ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments