Διεθνή

Σλοβενία εκλογές: Στις κάλπες σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές

Σλοβενία εκλογές: Στις κάλπες σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Bankingnews/AP Photo/Darko Bandic

Σλοβενία εκλογές: Τα εκλογικά κέντρα στη χώρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 19:00, με τον αριθμό των ψηφοφόρων να φτάνει το 1,7 εκατομμύριο σε συνολικό πληθυσμό 2 εκατομμυρίων.

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα και οι Σλοβένοι για τις βουλευτικές εκλογές. Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Γαλλία ωστόσο και στη Σλοβενία οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα στην επανεκλογή ή μη του αμφιλεγόμενου, συντηρητικού απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Τα εκλογικά κέντρα στη χώρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, με τον αριθμό των ψηφοφόρων να φτάνει το 1,7 εκατομμύριο σε συνολικό πληθυσμό 2 εκατομμυρίων.

Αμφίρροπο το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο 63χρονος Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται ότι αντιγράφει τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, είναι πολύ κοντά σε ψήφους με τον φιλελεύθερο υποψήφιο Ρόμπερτ Γκόλομπ, έναν πρώην επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ο οποίος στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική.

Τι αναφέρουν Αμερικανικές εκθέσεις

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η κυβέρνησή του «επέφερε επανειλημμένα πλήγματα στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς», επεσήμανε η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House στην ετήσια έκθεσή της. Θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμμαχος του υπερσυντηρητικού Ορμπάν, ο Γιάνσα ανέστειλε επί μήνες την κρατική επιχορήγηση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας STA καθώς έκρινε ότι ήταν ιδιαίτερα επικριτικό προς την κυβέρνησή του.

Δύσκολη “μάχη”

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κόμμα του, το Κίνημα της Ελευθερίας, συγκεντρώνει το 27,7% των ψήφων. Μπορεί όμως να βασίζεται στη στήριξη πολλών κομμάτων της κεντροαριστεράς για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο το οποίο διαθέτει 90 έδρες.

Το Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνσα φαίνεται να συγκεντρώνει το 24% των ψήφων, όμως θα δυσκολευτεί περισσότερο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή, γύρω στο 60% έναντι του 52% στις εκλογές του 2018, χάρη και στη μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών σε όλη τη χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments