Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Ερντογάν – Γκουτέρες – Στη Μόσχα αύριο ο ΓΓ του ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Ερντογάν – Γκουτέρες – Στη Μόσχα αύριο ο ΓΓ του ΟΗΕ
Λίγο πριν το ταξίδι του στη Μόσχα, ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο

Με τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Τουρκία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, λίγο πριν τις συνομιλίες που θα έχει αύριο στη Μόσχα κι εν συνεχεία στο Κίεβο ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ερντογάν έχει εδώ και καιρό απευθύνει πρόσκληση στους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες, ενώ χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, το προηγούμενο διάστημα.

Μετά τις συνομιλίες του στην Άγκυρα, ο Γκουτέρες θα μεταβεί στη Μόσχα στις 26 Απριλίου για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ θα ακολουθήσει ένα ταξίδι στις 28 Απριλίου στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας.

Ένας εκπρόσωπος του Γκουτέρες δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο γενικός γραμματέας θα έχει συνάντηση εργασίας και γεύμα στις 26 Απριλίου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και θα γίνει δεκτός από τον Πούτιν στη Μόσχα. «Ελπίζει να μιλήσει για το τι μπορεί να γίνει για να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία επειγόντως», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Έρι Κανέκο.

Θα έχει συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στις 28 Απριλίου.

Πυρά Ζελένσκι για την επίσκεψη Γκουτέρες στη Μόσχα

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy επέκρινε τον Γκουτέρες για την επίσκεψη στη Ρωσία πριν από την Ουκρανία. «Γιατί να παραδίδουμε σήματα από τη Ρωσία; Τι πρέπει να ψάξουμε;» είπε ο Ζελένσκι στις 23 Απριλίου. «Δεν υπάρχουν πτώματα σκορπισμένα στην Προοπτική Κουτουζόφσκι», είπε, αναφερόμενος σε μία από τις κύριες λεωφόρους της Μόσχας.

Μετά τις συνομιλίες του στο Κίεβο με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με τον Γκουτέρες στις 22 Απριλίου πριν από το ταξίδι.

«Η προσδοκία μας είναι ότι θα μεταφέρει ένα πολύ ισχυρό και σαφές μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο είναι η ανάγκη να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος τώρα», είπε σε δημοσιογράφους στην Πολωνία την επόμενη μέρα της συνάντησής του με τον Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments