Διεθνή

Σουηδία: “Όχι” σε δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέει η πρωθυπουργός

Σουηδία: “Όχι” σε δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέει η πρωθυπουργός
Απορρίπτει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ η Σουηδή πρωθυπουργός - Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έως τα μέσα Μαΐου να έχει λάβει την οριστική απόφασή της

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αν το κοινοβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει σε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να αναθεωρήσουν τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις ότι η στρατιωτική ουδετερότητα είναι το καλύτερο μέσο διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας, με τις δύο χώρες να αναμένεται να λάβουν μια απόφαση τις επόμενες εβδομάδες.

Η Άντερσον χαρακτήρισε “κακή ιδέα” ένα δημοψήφισμα. «Δεν νομίζω ότι είναι ένα θέμα που είναι κατάλληλο για δημοψήφισμα», είπε στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια που είναι εμπιστευτικές, επομένως υπάρχουν σημαντικά θέματα σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα που δεν μπορούν να συζητηθούν και σημαντικά γεγονότα που δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι».

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας με έκθεση που αναμένεται στα μέσα Μαΐου. Ξεχωριστά, το ίδιο το κόμμα της Άντερσον, οι Σοσιαλδημοκράτες, εξετάζουν εάν θα αποσύρουν τις αντιρρήσεις τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Με την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να υποστηρίζει την ένταξη, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνται το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη Σουηδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έχει επίσης απορρίψει τις εκκλήσεις για δημοψήφισμα για το θέμα.

«Οι ψηφοφόροι… δεν είναι αφελείς για τη Ρωσία», είπε ο Ούλαφ Κρίστενσον στην εφημερίδα Aftonbladet νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια συζήτηση με τον αρχηγό του Αριστερού Κόμματος Νοούσι Ντάντγκοσταρ, ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη. «Είναι πολύ σαφές ότι οι Σουηδοί ψηφοφόροι έχουν καταλάβει τι συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους», σημειώνοντας πως πρέπει να έχουν λόγο στην τελική απόφαση.

Η Σουηδία διεξάγει γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Μια δημοσκόπηση του Demoskop στην εφημερίδα Aftonbladet που δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου έδειξε ότι το 57% των Σουηδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, από 51% τον Μάρτιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments