Οικονομία

Νέο ΕΣΠΑ: Κεφάλαια ύψους 26 δισ. αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα

Νέο ΕΣΠΑ: Κεφάλαια ύψους 26 δισ. αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Νέο ΕΣΠΑ: Πριν από λίγες ημέρες, έγινε η οριστική υποβολή του πρώτου Τομεακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (υφιστάμενο ΕΠΑνΕΚ), για το οποίο τώρα αναμένεται η οριστική έγκρισή του από τις κοινοτικές αρχές μέσα στον Ιούνιο.

Κεφάλαια ύψους 26 δις αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα από το νέο ΕΣΠΑ. Η ροή των κονδυλίων πρόκειται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε η οριστική υποβολή του πρώτου Τομεακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (υφιστάμενο ΕΠΑνΕΚ), για το οποίο τώρα αναμένεται η οριστική έγκρισή του από τις κοινοτικές αρχές μέσα στον Ιούνιο.

Το νέο τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τέσσερις άξονες προτεραιότητας και συνολικό προϋπολογισμό 3,88 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 3,09 δισ. ευρώ (80% της χρηματοδότησης) θα προέλθουν από τα κοινοτικά ταμεία και 0,79 δισ. ευρώ (20%) από εθνικούς πόρους.

Νέο ΕΣΠΑ: Ποιες οι 4 προτεραιότητες

Προτεραιότητα 1 – Ενίσχυση έρευνας & καινοτομίας, (772,85 εκατ. ευρώ) Προτεραιότητα 2 – Ενίσχυση επιχειρηματικότητας & ανταγωνιστικότητας, (1.589,41 εκατ. ευρώ) Προτεραιότητα 3 – Βελτίωση πρόσβασης επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, (920,88 εκατ. ευρώ) Προτεραιότητα 4 – Ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μετασχηματισμού (530,94 εκατ. ευρώ)

Τι αλλάζει με το νέο ΕΣΠΑ

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει πιο γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες ενώ εισάγονται μια σειρά από καινοτομίες. Ανάμεσα σε αυτές είναι ότι οι δικαιούχοι δεν θα υπόκεινται σε αφαίρεση ή παρακράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και καταβάλλονται με προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ για πράξεις μικρότερες των 10.000 ευρώ οι πληρωμές στους δικαιούχους θα καταβάλλονται χωρίς προσκόμιση των ως άνω αποδεικτικών.

Νέο ΕΣΠΑ 2022: Πότε και πως θα γίνονται οι πληρωμές

Σύμφωνα με τις διατάξεις του θα τίθενται όρια αναφορικά με τα ποσά χρηματοδότησης για τα οποία θα απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένο αυστηρά χρονικό διάστημα 80 ημερών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Η προθεσμία μπορεί να διακοπεί εάν οι πληροφορίες που υποβάλλει ο δικαιούχος δεν επιτρέπουν στη διαχειριστική Αρχή να εξακριβώσει αν όντως οφείλεται το ποσό.

Το ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν υπόκειται σε αφαίρεση, ή παρακράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν εισπράττεται οποιαδήποτε άλλη ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments