People

Όταν το κόκκινο χαλί των Καννών έγινε πεδίο διαμαρτυριών

Όταν το κόκκινο χαλί των Καννών έγινε πεδίο διαμαρτυριών

Πηγή Φωτογραφίας: firstpost.com

Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ των Καννών είχε δύο διαμαρτυρίες μέσα σε τρεις ημέρες. μια γυναίκα εμφανίστηκε γυμνή, για τους βιασμούς στην Ουκρανία, και η επόμενη κατά των γυναικοκτονιών στη Γαλλία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών είναι συνώνυμο της λάμψης, της πολυτέλεις και της ολόπλευρης ψυχαγωγίας. Τις περισσότερες φορές το κόκκινο χαλί του φεστιβάλ είναι το πιο πολυσυζητημένο γεγονός, με ανθρώπους στα social media και αλλού να συζητούν για τις διάφορες εμφανίσεις και τα στυλ των σταρ. Φέτος, επίσης, το κόκκινο χαλί των Καννών υπηρέτησε έμπνευση και δημιούργησε buzz σε όλο τον κόσμο, αλλά αντί για τη μόδα, ο κόσμος μιλούσε για τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ημερών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόκκινο χαλί των Καννών λειτουργεί ως σημείο διαμαρτυρίας. το 1968, το φεστιβάλ κινηματογράφου έπρεπε να ακυρωθεί στα μισά του δρόμου λόγω διαμαρτυριών με επικεφαλής τον Φρανσουά Τρυφό και τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Ρίξτε μια ματιά στο πώς το κόκκινο χαλί των Καννών ήταν ένα ιδανικό σημείο για διαμαρτυρίες και πώς οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να προωθήσουν το δικό τους ξεχωρίστο μήνυμά.

Διαμαρτυρία κατά της βίας των γυναικών

Την Κυριακή, μια ομάδα φεμινιστών διαδηλωτών πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών, ανοίγοντας ένα πανό για να τονίσει τη βία κατά των γυναικών.

Η ομάδα άναψε φωτοβολίδες καπνού και κράτησε τις γροθιές τους στον αέρα ενώ φώναζαν αγκαλιά με ένα πανό, που έδειχνε τα ονόματα 129 γυναικών που  δολοφονήθηκαν στη Γαλλία από τους άνδρες τους.

Η διαμαρτυρία έγινε στην πρεμιέρα της ιρανικής ταινίας Holy Spider. Βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Saeed Hanaei, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 16 γυναίκες. Σύμφωνα με το Agence France-Presse, η ομάδα είναι μέλη της φεμινιστικής ομάδας Les Colleuses. Η ασφάλεια φάνηκε να μην ενοχλείται από το γεγονός. Η διαδήλωση έγινε πριν φτάσουν οι ηθοποιοί και άλλοι εμπλεκόμενοι με το Holy Spider.

«Σταμάτα να μας βιάζεις»

Η διαμαρτυρία των μελών των Les Colleuses ήταν η δεύτερη που έγινε φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών. Νωρίτερα, την Παρασκευή μια γυναίκα έσκισε τα ρούχα της στο κόκκινο χαλί, δείχνοντας το στήθος της που ήταν βαμμένο με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας και τις λέξεις «σταμάτα να μας βιάζεις» να καλύπτουν τον κορμό της.

Κόκκινη μπογιά, που μιμείται το αίμα, ήταν επίσης πιτσιλισμένη στο σώμα της. Η διαδηλώτρια φώναξε, «Μην μας βιάζετε», προτού οι φρουροί ασφαλείας την απομακρύνουν. Αργότερα μαθεύτηκε ότι η γυναίκα είναι μέλος της γαλλικής ομάδας SCUM, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «ριζοσπαστικές φεμινίστριες ακτιβίστριες».

Διαμαρτυρία για το χάσμα των φύλων

Στον απόηχο της βόμβας του Χάρβεϊ Γουάινστιν, η συζήτηση για την ισοτιμία των αμοιβών έγινε καυτό θέμα στον κόσμο του Χόλιγουντ.

Αυτό βρήκε απήχηση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2018, όταν 82 γυναίκες ανέβηκαν στο κόκκινο χαλί, στάθηκαν στις σκάλες, κλείδωσαν τα χέρια και γύρισαν με το πρόσωπο μακριά από το Palais des Festivals και προς το πλήθος.

Διασημότητες όπως η Cate Blanchett, η Kristen Stewart και η Salma Hayek, η Patty Jenkins, η Marion Cotillard, η Ava DuVernay, η Léa Seydoux και η Khadja Nin συμμετείχαν στην επίδειξη του κόκκινου χαλί, προσπαθώντας να τονίσουν τις διακρίσεις λόγω φύλου στη βιομηχανία.

Ο λόγος για 82 γυναίκες ήταν επίσης σημαντικός: ήταν ο αριθμός των ταινιών από γυναίκες σκηνοθέτες (συμπεριλαμβανομένων επτά σε ομάδες μικτών φύλων) που έκαναν πρεμιέρα διαγωνιστικών στις Κάννες στην 71χρονη ιστορία τους.

Ως μέρος της επίδειξής τους, η Κέιτ Μπλάνσετ προχώρησε στη συνέχεια και είπε: «Οι γυναίκες δεν αποτελούν μειονότητα στον κόσμο, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου μας λέει το αντίθετο.

“Περιμένουμε από τα θεσμικά μας όργανα να παρέχουν ενεργά ισοτιμία και διαφάνεια στα εκτελεστικά τους όργανα και να παρέχουν ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας. Αναμένουμε από τις κυβερνήσεις μας να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι νόμοι περί ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Απαιτούμε οι χώροι εργασίας μας να είναι διαφορετικοί και δίκαιοι, ώστε να μπορούν να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Ένας κόσμος που επιτρέπει σε όλους μας μπροστά και πίσω από την κάμερα, σε όλους μας, να ευημερούμε ώμο προς ώμο με τους άνδρες συναδέλφους μας.”

Μακριά μας τα τακούνια!

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες εικόνες στο κόκκινο χαλί των Καννών ήταν από την Kristen Stewart. Το 2018, η Kristen Stewart, έφτασε στην πρεμιέρα της ταινίας Blackkklansman του Spike Lee με ασημί φόρεμα Chanel Couture. Καθώς οι φωτογράφοι συνέχιζαν να τραβούν τις φωτογραφίες της, εκείνη έβγαλε τα τακούνια και ανέβηκε τα σκαλιά του κόκκινου χαλί ξυπόλητη.

Απαντώντας στο θέμα, η Στιούαρτ είχε πει τότε: «Αισθάνομαι ότι δεν μπορείτε να το ζητήσετε άλλο από τους ανθρώπους. Αν δεν ζητάτε από τους άντρες να φορούν γόβες και φόρεμα, δεν μπορείτε να με ρωτήσετε ούτε εμένα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments