People

Η κλιματική αλλαγή κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους τη νύχτα

Η κλιματική αλλαγή κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους τη νύχτα

Πηγή Φωτογραφίας: Sky News- iStock

Η άνοδος της θερμοκρασίας διαταράσσει τον ύπνο των ανθρώπων.

Το άγχος για την  υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ο μοαδικός λόγος που κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους τη νύχτα. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην πραγματικότητα διαταράσσει τον ύπνο, λέει χαρακτηριστικά η Alejandra Borunda στο National Geographic. Η έρευνα δείχνει ότι οι 60 έως 67 βαθμοί Φαρενάιτ (15,6 έως 19,4 βαθμοί Κελσίου) είναι η καλύτερη θερμοκρασία για έναν βέλτιστο ύπνο, επειδή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος. Αναλύοντας τα πρότυπα ύπνου περισσότερων από 50.000 ανθρώπων παγκοσμίως μέσω των έξυπνων ρολογιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα κάνουν πολύ κακό ύπνο σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.

«Παλιότερα, οι νύχτες θα ήταν μια ευκαιρία για να δροσιστεί το σώμα», επισήμανε η Rupa Basu, ειδικός στη δημόσια υγεία, στο National Geographic. «Αλλά όταν [η ζέστη] είναι αυτός ο χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας, το σώμα δεν μπορεί να κρυώσει και να ανακάμψει – αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που βλάπτει την υγεία των ανθρώπων».

Οι έντονοι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, αλλά σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ακόμη και λίγοι βαθμοί θέρμανσης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε 13 έως 15 ημέρες ανεπαρκούς ύπνου κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο κλιματισμός μπορεί να φαίνεται σαν μια προφανής λύση, αλλά δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν την πολυτέλεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments