Οικονομία

Τετραήμερη εργασία: Ξεκινά και στην Ελλάδα χωρίς μείωση των αποδοχών

Τετραήμερη εργασία: Ξεκινά και στην Ελλάδα χωρίς μείωση των αποδοχών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Τετραήμερη εργασία: Ένα καινοτόμο εργασιακό μοντέλο έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την τετραήμερη εργασία

Ένα καινοτόμο εργασιακό μοντέλο έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την τετραήμερη εργασία και ήδη στο εξωτερικό χαίρει τεράστιας εκτίμησης. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει έρθει αυτό το καθεστώς, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οι εργαζόμενοι βλέπουν αυτή την προοπτική με θετικότητα, μιας και αυτό θα φέρει ισορροπία τόσο στην εργασιακή, όσο και στην προσωπική ζωή.

Κάνει “πρεμιέρα” το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία που φέρνουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί καθολικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό. Αναφορικά με την παραγωγικότητα η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δεδομένο ότι η 4ήμερη εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Στην Ελλάδα ξεκινά το καλοκαίρι και την αρχή κάνουν τέσσερις μεγάλες εταιρείες και προβλέπει εργασία τέσσερις μέρες την εβδομάδα με 8ωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Πρόκειται για τις εταιρείες Grant Thornton (συμβουλευτική/ελεγκτική) Terracom (τεχνολογική) και Choose (διαφημιστική) εσχάτως, ενώ και άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες εξετάζουν αυτή την πιθανότητα.

Διαφορετικά τα πιλοτικά προγράμματα από το νόμο για τετραήμερη εργασία με 10ωρο

«Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται σε στρατηγικές που εστιάζουν στην παραγωγικότητα προκειμένου να προσφέρουν την πολυπόθητη ευελιξία στους ανθρώπους τους» επισημαίνει ο επικεφαλής του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, Κωνσταντίνος Μυλωνάς.

Στόχος είναι η διατήρηση της παραγωγικότητας και η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους. Η διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος είναι δύο μήνες. Όπως εξηγεί πάντως ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς είναι διαφορετικά τα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις από αυτά που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που δοκιμάζεται από αυτό που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες επιχειρήσεις, δηλαδή η τετραήμερη εργασία και 10ωρο, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments