Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Δεν έμεινε κανείς – Παραιτήθηκαν άλλοι 2 υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Δεν έμεινε κανείς – Παραιτήθηκαν άλλοι 2 υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον

Πηγή Φωτογραφίας: georgiatoday

Σήμερα, στη μακρά λίστα των παραιτηθέντων προστέθηκαν ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι

Μετά το μπαράζ παραιτήσεων, κατά τη χθεσινή ημέρα, όπου περισσότεροι από 40 υπουργοί, υφπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση Τζόνσον, το κλίμα παραμένει στο ίδιο μοτίβο…

Σήμερα, στη μακρά λίστα προστέθηκαν ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι.

Αιτίες και αφορμή

Αφορμή για την πρωτοφανή αυτή πολιτική κρίση με “βροχη” παραιτήσεων είναι το σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Κρις Πίντσερ, ως το πιο πρόσφατο σε μία σειρά σκανδάλων που έφεραν την εσωκομματική ρήξη και την ενδοκυβερνητική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπεύθυνος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στους Συντηρητικούς Κρις Πίντσερ κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο άντρες στο μπαρ κομματικής λέσχης.

Ο Πίντσερ επίσης φαίνεται πως διορίστηκε σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών δεν αποφάσισε, ωστόσο, να θέσει τον κ. Πίντσερ εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας παρά μόνο την Παρασκευή, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών και τις εσωκομματικές επικρίσεις.

Μετά από την αποκάλυψη του νεότερου περιστατικού με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Κρις Πίντσερ, έχουν αναδειχθεί 13 καταγγελίες ανδρών για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους από τον βουλευτή, στο διάστημα από το 2012 και μετά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε γνώση των κατηγοριών κατά του κ. Πίντσερ από πιο παλιά. Φέρεται μάλιστα να είχε σχολιάσει προς συνεργάτες του το 2020 αναφερόμενος στον βουλευτή της περιφέρειας Tamworth πως «απλώνει τα χέρια – και Πίντσερ κατ’ όνομα και τσιμπάει (pinch) κατά φύση».

Αρνείται να παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον

Αν και ο Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ωστόσο έχει δείξει αντοχές και μία ενδεχόμενη ανατροπή δεν είναι εύκολη. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με τον κομματικό κανονισμό δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής ένα μήνα μετά την προηγούμενη. Το κλίμα όμως είναι εξαιρετικά βαρύ και πολλοί όχι αδικαιολόγητα θεωρούν ότι εάν ο Μπόρις Τζόνσον επιμείνει στην τωρινή απόφασή του να μην παραιτηθεί, μπορεί να συμπαρασύρει στην πτώση και την κυβέρνηση και το Συντηρητικό Κόμμα, το ζήτημα θα εξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη από την «Επιτροπή 1922», η οποία είναι αρμόδια να αποφασίζει για τους κανόνες του εσωκομματικού παιχνιδιού. Επειδή, όμως, η θητεία των μελών της είναι στο τέλος της, τη Δευτέρα θα εκλεγεί η νέα σύνθεση, η οποία και θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τον μέχρι τώρα ισχύοντα κανόνα.

Προς το παρόν, πάντως, δηλώνει προς τους υπουργούς και βουλευτές που του συστήνουν να παραιτηθεί ότι εάν το έκανε η Βρετανία θα διολίσθαινε σε πολιτική αστάθεια και ενδεχομένως σε χαοτικές καταστάσεις, λόγω της ενεργειακής-οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments