Διεθνή

Φυσικό αέριο: Το “πάγωμα” της Nord Stream 1 φέρνει αναταράξεις στην Ευρώπη – Ποιο θα είναι το μέλλον

Φυσικό αέριο: Το “πάγωμα” της Nord Stream 1 φέρνει αναταράξεις στην Ευρώπη – Ποιο θα είναι το μέλλον

Πηγή Φωτογραφίας: Energy Connectsm, Αρχείου

Φυσικό αέριο: Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει ανασταλεί και πολλές χώρες της Ευρώπης και ήδη τα πρώτα σημάδια της έχουν φανεί, με το μέλλον να είναι αβέβαιο

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει ανασταλεί και πολλές χώρες της Ευρώπης και ήδη τα πρώτα σημάδια της έχουν φανεί, με το μέλλον να είναι αβέβαιο.

Αρχικά η στρόφιγγα “έκλεισε” στη Γερμανία, μιας και για δέκα μέρες θα υπάρξει αναστολή προμήθειας προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1. Παρόλα αυτά αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο. Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία

Πλην της Γερμανία, και η Ιταλία θα έχει μειωμένη προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, Όπως ανακοίνωσε ο ιταλικός όμιλος Υδρογονανθράκων Eni, η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα [11/7] κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Ο όμιλος Eni πρόσθεσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής. rosia-petrelaio-gazprom

Ισπανία: Η κυβέρνηση της χώρας ζητά τη μείωση του φυσικού αερίου

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα Δεύτερα [11/7] τους ενεργειακούς ομίλους της χώρας «να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία έγινε, απρόσμενα, ο δεύτερος πάροχος στην Ισπανία, ξεπερνώντας την Αλγερία.

«Θα ήταν καλό» οι εταιρείες που εμπορεύονται φυσικό αέριο «να επιδιώξουν να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία, δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει επιβληθεί εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως «η σύσταση είναι να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις», επέμεινε η υπουργός.

Ρωσικό φυσικό αέριο: Οι ενεργειακές εναλλακτικές της Ευρώπης αν σταματήσουν οι ροές

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 έχουν ήδη μειωθεί στο 40% της χωρητικότητας. Η Ουκρανία διέκοψε επίσης μια διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον Μάιο, κατηγορώντας τις κατοχικές ρωσικές δυνάμεις, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη μη συμμόρφωσή τους με έναν νέο μηχανισμό πληρωμών.

fusiko-aerio-scaled

Ποιοι είναι οι κύριοι δρόμοι για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, κυρίως μέσω αγωγών. Οι παραδόσεις πέρυσι ήταν περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Καναδάς: Επιστρέφει επισκευασμένες τουρμπίνες για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 -κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας, η καναδική κυβέρνηση θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments