Διεθνή

Γαλλία: Πρώτη νίκη Μακρόν στη Βουλή – Η πρωθυπουργός “επιβίωσε” της πρότασης δυσπιστίας

Γαλλία: Πρώτη νίκη Μακρόν στη Βουλή – Η πρωθυπουργός “επιβίωσε” της πρότασης δυσπιστίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενώ το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο, εννοήθηκε ως επίδειξη προθέσεων από τη συμμαχία Nupes, το μεγαλύτερο μπλοκ σε αντίθεση με το κεντρώο «Ensemble» του Εμμανουέλ Μακρόν

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν επιβίωσε με άνεση από πρόταση μομφής που της υποβλήθηκε από μια ευρεία συμμαχία αριστερών αντιπάλων.

Μια επίσημη καταμέτρηση ψήφων έδειξε ότι 146 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ χρειάζονταν 289 ψήφοι για να επισπεύσει την πτώση της κυβέρνησης.

Ενώ το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο, εννοήθηκε ως επίδειξη προθέσεων από τη συμμαχία Nupes — το μεγαλύτερο μπλοκ σε αντίθεση με το κεντρώο «Ensemble» του Εμμανουέλ Μακρόν! Εκτιμάται ως ομαδοποίηση — για να κάνει δύσκολη τη ζωή του προέδρου στο κοινοβούλιο.

Αλλά καθώς η συμμαχία Nupes αποτελείται από 151 βουλευτές, αυτό σήμαινε ότι πέντε από αυτούς επέλεξαν να μην ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως θετικό σημάδι από την Μπορ και την κυβέρνησή της.

«Θα έπρεπε να συζητήσουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι, αυτή η ψήφος μη εμπιστοσύνης είναι άδικη», είπε η πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο λίγο πριν την ψηφοφορία.

“Αυτή η ψήφος δυσπιστίας είναι απλώς πολιτική τακτική (…) Ας στραφούμε μαζί σε μια κουλτούρα συμβιβασμού”, πρόσθεσε.Αφού απολάμβανε μια άνετη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή κατά την πρώτη του θητεία, ο νεοεκλεγείς Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει ότι η Βουλή θα σφραγίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του.

Αντίθετα, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του έρχονται αντιμέτωποι με τη διαπραγματευτική νομοθεσία με βάση το νομοσχέδιο, παίρνοντας σε έναν βαθμό τον έλεγχο της διαδικασίας από τα  χέρια του.

Η πρόταση μομφής αναμενόταν να αποτύχει αφού το συντηρητικό κόμμα Les Republicains και το ακροδεξιό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν δήλωσαν ότι θα απόσχουν.

«Είστε, κυρία Μπορν, μια δημοκρατική ανωμαλία (…) δεν έχετε νομιμότητα, ούτε πολιτικό ούτε κοινοβουλευτικό», είπε η Ματθίλδη Πανό, επικεφαλής της ομάδας The France Unbowed, της κύριας συνιστώσας της συμμαχίας Nupes, στη Συνέλευση.

«Όσοι δεν θα ψηφίσουν αυτήν την πρόταση μομφής θα είναι υποστηρικτές των πολιτικών σας», πρόσθεσε πριν από την ψηφοφορία.

Τώρα που η πρόταση μομφής έχει λήξει, το κοινοβούλιο θα αρχίσει σύντομα να συζητά το πακέτο ανακούφισης του πληθωρισμού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ  που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments