Οικονομία

Φορολογική ενημερότητα: Έρχεται… ψαλίδι στα ποσοστά παρακράτησης

Φορολογική ενημερότητα: Έρχεται… ψαλίδι στα ποσοστά παρακράτησης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Φορολογική ενημερότητα: Ορισμένες διαφοροποιήσεις για τη χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών

Ορισμένες διαφοροποιήσεις για τη χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπου αναμένεται να υπάρξει κούρεμα στα ποσοστά παρακράτησης χρημάτων για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία.

Σήμερα όποιος ζητά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή να μεταβιβάσει ακίνητο και έχει βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από την Εφορία, ενώ τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης.

Από τα χρήματα που προβλέπεται να εισπράξει ο φορολογούμενος η εφορία παρακρατεί ποσό ίσο με 10% έως 100% και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς τη φορολογική διοίκηση οφειλών, ανεξάρτητα αν οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή και τηρούνται κανονικά.

Βασικά κριτήρια για το κούρεμα των ποσοστών παρακράτησης αποτελούν ο βαθμός συνέπειας του φορολογούμενου και οι «ασφαλιστικές δικλίδες» για την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών του.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Διαδικασίες-εξπρές για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ τους με βάση την ανάλυση κινδύνου των φορολογικών Αρχών δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν τις οφειλές τους χωρίς καθυστέρηση.
  • Κλιμακωτή μείωση του ποσοστού της παρακράτησης επί των χρημάτων που εισπράττονται ή επί του τιμήματος πώλησης του ακινήτου για όσους έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση και την εξυπηρετούν κανονικά. Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Καμία νέα παράταση στην προθεσμία

Δεν θα δοθεί τελικά παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η προθεσμία λήγει στις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, καθώς και ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022. Yπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στην πορεία των φορολογικών δηλώσεων, περίπου 4,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οριστικοποιήσει το Ε1.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση την έως τώρα επεξεργασία των στοιχείων:

  • Το 53,2% των δηλώσεων, δηλαδή 2.447.297 είναι μηδενικές.
  • Το 13,8%, δηλαδή 634.706 δηλώσεις έχουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 235,1εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 370 ευρώ και είναι αυξημένο κατά 32,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2021, που ήταν στα 279 ευρώ.
  • Χρεωστικές – απαιτείται δηλαδή η πληρωμή επιπλέον ποσών πέραν των μηνιαίων κρατήσεων – είναι 1.517.775 δηλώσεις και αντιστοιχούν στο 33% του συνόλου.
  • Ο συνολικός φόρος που πρέπει να πληρωθεί είναι 1,56 δισ. ευρώ.
  • Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.025 ευρώ, λίγο υψηλότερος από πέρυσι που βρέθηκε στα 966 ευρώ.
  • Άνευ παράτασης, φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023.
  • Τυχόν εφάπαξ αποπληρωμή έως τις 29 Ιουλίου συνοδεύεται από έκπτωση φόρου 3%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments