Διεθνή

ΕΕ: Βήμα προς την κοινή άμυνα

ΕΕ: Βήμα προς την κοινή άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Αντιμέτωπη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Κρεμλίνου αλλά και της ρωσικής εισβολής που ακόμη μαίνεται στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει το ζήτημα της εσωτερικής κοινής ασφάλειάς της

Αντιμέτωπη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Κρεμλίνου αλλά και της ρωσικής εισβολής που ακόμη μαίνεται στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει το ζήτημα της εσωτερικής κοινής ασφάλειάς της. Μάλιστα, το ζήτημα απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί το «θεσμικό τρίγωνο» της ΕΕ, που διαθέτει την ουσιαστική πολιτική εξουσία και που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Μετά από σχετική πρωτοβουλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν ανέλαβε δράση. 

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά προωθεί μέσον, που θα επιτρέπει ομαδικές αγορές όπλων από τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εναρμόνιση των εξαγορών σε αυτόν τον τομέα κυριαρχίας.

Ο Μπρετόν υποστήριξε ότι «δημιουργούμε έναν μηχανισμό κινήτρων που χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έτσι ώστε τα κράτη μέλη – πολλά από τα οποία έχουν ανακοινώσει σημαντική αύξηση των αμυντικών τους δαπανών – να προβαίνουν σε κοινές αγορές».

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ακόμη βήμα από την Ευρώπη όσον αφορά το πεδίο της ενωσιακής άμυνας. «Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στα σύνορα της Ευρώπης, η Επιτροπή ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των αρχηγών κρατών παρουσιάζοντας σήμερα ένα νέο μέσο για την υποστήριξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της κοινής απόκτησης όπλων», εξηγεί περαιτέρω ο Τιερί Μπρετόν. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά (βιομηχανία, ψηφιακή, άμυνα, διάστημα κ.λπ.) εκτιμά ότι αυτό το μέσο σηματοδοτεί «ένα νέο στάδιο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας» . 

Αυτό το νέο εργαλείο θα έχει αναδρομική ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η οποία είναι και η ημέρα έναρξης του πολέμου της Ρωσίας κατά του ουκρανικού λαού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments