Πολιτική

Μητσοτάκης: “Το σχέδιο της κυβέρνησης με το ΤΕΚΑ για 80.000 ασφαλισμένους”

Μητσοτάκης: “Το σχέδιο της κυβέρνησης με το ΤΕΚΑ για 80.000 ασφαλισμένους”

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Μητσοτάκης: Κοντά στους 50.000 ανέρχονται οι νέοι στην αγορά εργασίας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί από 1ης Ιανουαρίου στο Ταμείο επικουρικής κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

«Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η έννοια του “ατομικού κουμπαρά”, και ο ίδιος ο νέος θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδιώξει να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία», επεσήμανε χαρακτηστιστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με εργαζόμενους νέους στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου παρουσιάστηκε το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο θα διασφαλίσει υψηλότερες συντάξεις για τη νέα γενιά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «με το νέο σύστημα το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μία ώρα ανασφάλιστος θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές από τον δικό του “ατομικό κουμπαρά”, οι οποίες προστιθέμενες θα του επιτρέψουν μετά από αρκετές δεκαετίες, όταν θα βγει στη σύνταξη, να έχει μία επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν την οποία θα είχε» και εξήγησε το ισχυρό αντικίνητρο κατά της αδήλωτης απασχόλησης που προσφέρει το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το νέο σύστημα «ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να βλέπει μέσα από την εφαρμογή MyTEKA αυτόν τον κουμπαρά να γεμίζει μήνα-μήνα, χρόνο-χρόνο», χάρη και στη διαφανή ψηφιακή υποδομή που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να ελέγχουν συνεχώς τον «ατομικό κουμπαρά» τους.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης τη σημασία ενός συστήματος που ανταποκρίνεται στις χρόνιες δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. «Οι εργαζόμενοι οι οποίοι υποστηρίζουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, διαρκώς μειώνονται, ο πληθυσμός σε όλες τις Δυτικές χώρες γηράσκει και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το σύστημα ασφάλισης των προηγούμενων γενιών», ανέφερε.

«Άρα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του συστήματος είναι ακριβώς ότι γεννά πόρους οι οποίοι πια ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Η εισφορά, δηλαδή, του ασφαλιζόμενου δεν κατευθύνεται για να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη του πατέρα ή του παππού ως προς την επικουρική ασφάλιση πάντα, διότι ως προς την κύρια ασφάλιση το σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας. «Έχεις την εγγύηση ότι τα λεφτά σου δεν θα χαθούν. Πολύ σημαντικό. Ένας ιδιώτης αποταμιευτής μπορεί να μην την έχει, αυτό νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια σωστή κουλτούρα επενδύσεων», είπε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέσσερις νέοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της «μαύρης» εργασίας στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και για τους κινδύνους που εγείρει η σημερινή ηλικιακή σύνθεση του εργατικού δυναμικού όσον αφορά τη διασφάλιση της σύνταξής τους στο μέλλον. Τόνισαν επίσης τη σημασία της απρόσκοπτης ψηφιακής πρόσβασης στον «ατομικό κουμπαρά», αλλά και την ανάγκη να αποκτήσουν οι νέοι βασικές γνώσεις όσον αφορά τα επενδυτικά προϊόντα και τις στρατηγικές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν με τους πόρους που θα έχουν στη διάθεσή τους.

«Τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποιητική επικουρική των νέων. Σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά, έχουμε ένα Ταμείο που λειτουργεί, αριθμεί 50.000 ασφαλισμένους και αυξάνει τη δυναμική του με γεωμετρική πρόοδο: 80.000 ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτή την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να αναπτύξουμε τις βασικές εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων: μητρώο, αναλυτική περιοδική δήλωση, ειδοποιητήρια ελευθέρων επαγγελματιών, ιστοσελίδα, ένταξη στον αριθμό εξυπηρέτησης 1555 και πολλές ακόμα. Στο επόμενο διάστημα διατίθεται η εφαρμογή MyTEKA, με την οποία οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση στον ατομικό τους λογαριασμό. Και εντός του 2023, αναπτύσσεται το βασικό επενδυτικό προϊόν, ενώ είναι και η χρονιά που εργαζόμενοι έως 35 ετών θα μπορούν να επιλέξουν την ένταξή τους στο ΤΕΚΑ», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επικεφαλής της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΚΑ, Παυλίνα Καρασιώτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments