Πολιτική

Με πολλά διμερή, διακρατικά και επιχειρηματικά deals η σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Με πολλά διμερή, διακρατικά και επιχειρηματικά deals η σχέση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Μια σημαίνουσα συνάντηση με οικονομική και γεωπολιτική βαρύτητα έλαβε χώρα

Μια σημαίνουσα συνάντηση με οικονομική και γεωπολιτική βαρύτητα έλαβε χώρα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργό και του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. «Πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα» είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα».

Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο υδρογόνο και στο πως θα συμβάλει ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη , γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες ενώ αναφέρθηκε και στη εξίσου σημαντική διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Το mega project που ξεκινά

Το mega-project που λέγεται East to Med Data Corridor (EMC), το μεγάλο «καλώδιο» μεταφοράς δεδομένων, καθώς οι τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), υπέγραψαν συμφωνία, ώστε το έργο του EMC να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το φθινόπωρο θα λάβει σάρκα και οστά.

Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Βάσει της συμφωνίας, θα δρομολογηθεί και η δημιουργία δύο data centers σε Αττική και Κρήτη. Οι Σαουδάραβες, στο μεταξύ, δείχνουν τις διαθέσεις τους για business και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τον Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν να κάνει λόγο για προοπτικής διασύνδεσης των δικτύων τηλεπικοινωνίας.

Παράλληλα, την πρόθεσή του να υποστηρίξει την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. εξέφρασε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντησή του την Τρίτη στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση και στις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών.

Τι παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.

Ποιες συμφωνίες “κλείδωσαν”

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπογράφηκε επίσης από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, ΔΕΗ και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC). Πρόκειται για την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments