Πολιτική

Δήμας: Στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών στον δείκτη έντασης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης

Δήμας: Στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών στον δείκτη έντασης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο ίδιος εξήγησε πως: «για να έχουμε όμως ένα ακόμα φιλικότερο και περισσότερο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αυξήσαμε το ποσοστό υπερέκπτωσης για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από το 130% στο 200%».

«Επιτύχαμε θεαματική ετήσια αύξηση στον δείκτη έντασης των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της τάξεως του 17,2%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών», όπως σημείωσε σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι η αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται από τους έλληνες επιστήμονες, σε συνδυασμό με την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν σήμερα για την κυβέρνηση μία από τις βασικές της προτεραιότητες.

Τα τελευταία τρία χρόνια, συνέχισε ο ίδιος, υλοποιήσαμε σημαντικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες να αισθάνονται πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο από την Ελλάδα.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθήσαμε για να υποστηρίξουμε τον κόσμο της επιστήμης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την θεαματική ετήσια αύξηση στον δείκτη έντασης των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D),της τάξεως του 17,2%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Στην πραγματική οικονομία, συνέχισε ο κ. Δήμας, αυτό μεταφράζεται με την δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην βελτίωση της θέσης που κατέχει η χώρα μας στους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης.

Ο ίδιος εξήγησε πως: «για να έχουμε όμως ένα ακόμα φιλικότερο και περισσότερο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αυξήσαμε το ποσοστό υπερέκπτωσης για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από το 130% στο 200%».

Πρόκειται για ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο που ωθεί τις Ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Έρευνα και Ανάπτυξη και προσελκύει ακόμα περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σήμερα, σημειώνει ο υφυπουργός, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα όπως είναι οι: Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon Web Services, κ.α βρίσκονται ήδη εδώ πραγματοποιώντας επενδύσεις σε τομείς αιχμής.

Το Elevate Greece συνεχώς εξελίσσεται και αποτελεί πλέον τον σύμμαχο της Πολιτείας, που παρέχει σημαντικά κίνητρα και ευκαιρίες στα μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας. Μέχρι πρότινος, τόνισε ο ίδιος, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν γνώριζε πόσες υπάρχουν, πού βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Συνεπώς, όταν η Πολιτεία δεν έχει όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments