Η αρνητική στάση των Αμερικανών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι διεπίστωσαν πως η Άγκυρα παραβιάζει συστηματικά τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Χώρας μας.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αρνητική τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο επανειλημμένο αίτημα του Τούρκου Προέδρου για την απόκτηση αμερικανικών αεροσκαφών F – 16.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η σημερινή διοίκηση του Τζο Μπάιντεν φέρεται πεπεισμένη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει διακαώς τα αεροσκάφη, προκειμένου να εφαρμόσει πληρέστερα το αναθεωρητικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, με βάση το οποίο η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει τον κυριότερο και πιο αποφασιστικό ρόλο στη Μεσόγειο, το Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο.
Η αρνητική στάση των Αμερικανών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι διεπίστωσαν πως η Άγκυρα παραβιάζει συστηματικά τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Χώρας μας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η σημερινή πλειοψηφία στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζεται αρνητικά ως προς την πώληση αεροσκαφών στον σημερινό Πρόεδρο, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.
Θρίλερ ειρήνης στο Άμπου Ντάμπι: Ο Ζελένσκι ζητά την Ευρώπη στο τραπέζι – Το «όχι» του Κρεμλίνου
Στο διάστημα 6–10 Νοεμβρίου προσβλέπει το Κίεβο για μια νέα τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά ευρωπαϊκή συμμετοχή και ισχυρότερη πίεση στη Μόσχα, αλλά ο Γιούρι Ουσακόφ ξεκαθαρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν προβλέπεται να συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο. Το διπλωματικό παρασκήνιο και το ερώτημα ποιος θα διαμορφώσει τους όρους της ειρήνης.
«Θα δράσουμε όταν χρειαστεί»: Ο Γκιουλέρ ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο – Το διπλό μήνυμα στην Αθήνα
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μιλά για διάλογο και συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις και διαθέτει την πολιτική βούληση να ενεργήσει αποφασιστικά. Τι αποκαλύπτει η διπλή γλώσσα της τουρκικής ηγεσίας για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τα όρια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Ανατροπή-βόμβα από Ζελένσκι: «Εγγυήσεις ασφαλείας και στη Ρωσία» – Τι κρύβει η νέα διαπραγμάτευση με τον Πούτιν;
Αιφνιδιαστική διπλωματική μετατόπιση του Ουκρανού προέδρου αποκαλύπτουν οι Financial Times. Το Κίεβο αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτή τη συζήτηση για εγγυήσεις ασφαλείας προς τη Μόσχα, θέτοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις. Στο παρασκήνιο, οι ΗΠΑ εξετάζουν οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη διεκδικεί θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Θα κρίνουν οι Άραβες το τέλος Νετανιάχου; Οι έδρες που αλλάζουν το παιχνίδι στο Ισραήλ
Οι αραβικές παρατάξεις διεκδικούν ρυθμιστικό ρόλο, ο Άιζενκοτ αναζητεί δρόμο προς την εξουσία και το Ra’am ανοίγει διαύλους — Γιατί η αριθμητική επιτρέπει ανατροπή, αλλά οι πολιτικές απαγορεύσεις μπορεί να την ακυρώσουν.
Τραμπ και Πούτιν: Πότε η στήριξή τους γίνεται εκλογικό «φιλί του θανάτου»;
Οι ήττες στη Βραζιλία και στη Σερβία αναδεικνύουν τα όρια της επιρροής των μεγάλων δυνάμεων. Γιατί, όμως, η ξένη υποστήριξη κοστίζει σε ορισμένες κάλπες και αποδίδει σε άλλες; Το κλειδί βρίσκεται στην πίεση, στην ασφάλεια και στο οικονομικό όφελος.
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» βγαίνει στους δρόμους: Η παρέλαση-επίδειξη ισχύος στη Θεσσαλονίκη και τα νέα όπλα της Ελλάδας
Drones αυτοκτονίας, ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα, ελληνικά όπλα κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρομποτικά οχήματα και μαχητικά Rafale και F-16 Viper συνθέτουν την εικόνα της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Το σχέδιο της πολυεπίπεδης αεράμυνας, το αποτύπωμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και η πολιτική σημασία του εξοπλιστικού μετασχηματισμού.
Η Αίγυπτος βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην Άγκυρα: Νομική αντεπίθεση για το Τουρκολιβυκό – Στο πλευρό της η Αθήνα
Το Κάιρο αμφισβητεί ευθέως τη συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης, προετοιμάζει διεθνείς νομικές κινήσεις και συντονίζεται με Ελλάδα, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικύρωση του μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή ανοίγει νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η Άγκυρα επιμένει στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ρήγμα στην Ευρώπη για τον Πούτιν: Μυστική διπλωματία στον Βορρά, οργή στη Δανία και «όχι» της Μόσχας για το Ντονμπάς
Φινλανδία και Νορβηγία ανοίγουν απευθείας δίαυλο με το Κρεμλίνο, επιχειρώντας να επαναφέρουν την Ευρώπη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι ενημερώθηκε, η Δανία αντιδρά και ο Πούτιν εμφανίζεται αμετακίνητος στις εδαφικές απαιτήσεις του. Στο παρασκήνιο, ο φόβος ότι ο Τραμπ θα καθορίσει μόνος του τους όρους της ειρήνης.