Οικονομία

Κατώτατος μισθός 2022: Επισπεύδεται η αύξηση του – Μέχρι πόσο θα είναι το νέο ποσό

Κατώτατος μισθός 2022: Επισπεύδεται η αύξηση του – Μέχρι πόσο θα είναι το νέο ποσό

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Κατώτατος μισθός 2022: Η συνεχόμενη ακρίβεια σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και η ενεργειακή κρίση φέρνει την... επιτάχυνση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023

Η συνεχόμενη ακρίβεια σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και η ενεργειακή κρίση φέρνει την… επιτάχυνση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023, όπου αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 2012, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο μια τεράστια ανακούφιση στους εργαζόμενους.

Αυτό που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι να ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τα επίπεδα, δηλαδή, στα οποία βρισκόταν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 όταν και αποφασίστηκε το μεγάλο «ψαλίδι» που είχε φτάσει στα 586 ευρώ.

Το σήμα για την επιτάχυνση της διαδικασίας νέας – και τρίτης μέσα σε λίγους μήνες – αύξησης του κατώτατου μισθού – είχε δώσει από τις αρχές Ιουλίου και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, την ανακοίνωση για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού και την επιστροφή του στα 751 ευρώ να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 ο κατώτατος μισθός ανέβηκε στα 663 ευρώ με την πρώτη αύξηση του 2%, ενώ τον Μάιο η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη (στο 7,5%) οδηγώντας τον κατώτατο μισθό στα 713 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο νέος κατώτατος μισθός των 713 ευρώ που ισχύει από την 1η Μαΐου αγγίζει 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αφορά 650.000 – 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η αύξηση ανέρχεται σε 7,5% ή 50 ευρώ μεικτά τον μήνα, με αποτέλεσμα ο μισθός να διαμορφώνεται σε 713 ευρώ μηνιαίως, ενώ το ημερομίσθιο να έχει αυξηθεί σε 31,85 ευρώ.

Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογισθεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments