Διεθνή

La Tribune: Η σοσιαλιστική Κούβα ανοίγεται σε ξένες επενδύσεις

La Tribune: Η σοσιαλιστική Κούβα ανοίγεται σε ξένες επενδύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Κούβα είναι κοντά στον οικονομικό στραγγαλισμό.

Έως τώρα, η οικονομική δραστηριότητα ελεγχόταν πλήρως από το κράτος. Πλέον, η πώληση και παραγωγή τροφίμων ή ειδών πρώτης ανάγκης θα επιτρέπεται σε ξένες εταιρείες. Αυτές θα διαχειρίζονται τις χονδρικές πωλήσεις, αλλά το κομμουνιστικό κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο των λιανικών πωλήσεων. Το νησί περνά αυτή τη στιγμή τη χειρότερη οικονομική κρίση του εδώ και τριάντα χρόνια.

Η Κούβα είναι κοντά στον οικονομικό στραγγαλισμό. Μετά το χτύπημα από την κρίση του Covid, τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, το κομμουνιστικό νησιωτικό κράτος πήρε την απόφαση να επιτρέψει ξένες επενδύσεις σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής. Στην αρχή αυτής της ανατροπής, για ένα υπερπροστατευτικό καθεστώς παραδοσιακά κλειστό σε όλες τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα. Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να συγκρατήσει μεγάλες διαδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να πωλούν και να εξάγουν τα προϊόντα τους στο νησί. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι ξένες επενδύσεις στην Κούβα επιτρέπονταν μόνο στην παραγωγή αγαθών, υπηρεσιών, καθώς και σε λίγους τομείς δραστηριότητας όπως η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι επιχειρήσεις χονδρικής μπορεί να ανήκουν κατά 100% σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά οι επιχειρήσεις λιανικής θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στο καθεστώς μικτής οικονομίας που ισχύει στο νησί, στο οποίο το κράτος πρέπει να διατηρήσει τη συμμετοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι το νησί έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία του Covid. Το 2019, ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 20% των συνολικών εσόδων εξωτερικού εμπορίου.

Έκτοτε, ελεγχόμενος από το κράτος, ο εμπορικός τομέας στην Κούβα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στην απόκτηση ξένου συναλλάγματος και στην απόκτηση προμηθειών. Οι Κουβανοί αναγκάζονται να στέκονται σε μεγάλες ουρές για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε κουβανέζικο πέσο σε κρατικά καταστήματα, όπου η προσφορά είναι πολύ περιορισμένη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments