Nέα της αγοράς

Τα νέα Starbucks της Ρωσίας άνοιξαν από τον φίλο του Πούτιν

Τα νέα Starbucks της Ρωσίας άνοιξαν από τον φίλο του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News- BBC

Η Starbucks ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποχωρεί από τη ρωσική αγορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια, και έγινε μία από τις εκατοντάδες μεγάλες δυτικές μάρκες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος ράπερ Timati άνοιξε ξανά την αλυσίδα καφέ που ανήκε στο παρελθόν στα Starbucks με νέο όνομα, Stars Coffee, το τελευταίο υψηλού προφίλ rebranding μιας μεγάλης δυτικής αλυσίδας μετά από μια άνευ προηγουμένου έξοδο εταιρειών από τη Ρωσία. Η Stars Coffee άνοιξε σήμερα το πρώτο της κατάστημα στη Μόσχα, με το σλόγκαν «Τα Bucks έφυγαν, τα Stars έμειναν».

Την Πέμπτη, ο ράπερ Timati και ο εστιάτορας Αντόν Πίνσκι, το δίδυμο που απέκτησε τα δικαιώματα της αλυσίδας στη Ρωσία, παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του πρώτου από τα 130 καφέ που στο παρελθόν ανήκαν στα Starbucks. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στο κέντρο της Μόσχας, οι δύο άνδρες αποκάλυψν επίσης το νέο λογότυπο της αλυσίδας, το οποίο αντικαθιστά την εμβληματική σειρήνα των Starbucks με μια γυναίκα με την παραδοσιακή ρωσική κόμμωση kokoshnik, αλλά κατά τα άλλα τα λογότυπα μοιάζουν αρκετά.

Η Starbucks ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποχωρεί από τη ρωσική αγορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια, και έγινε μία από τις εκατοντάδες μεγάλες δυτικές μάρκες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Δεκάδες δυτικές εταιρείες συμφώνησαν έκτοτε να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε Ρώσους επιχειρηματίες που είναι φιλικοί προς το Κρεμλίνο, με μεγάλες εκπτώσεις. Οι ρωσικές αρχές ενθαρρύνουν ενεργά τις εξαγορές, με σκοπό να δώσουν μια αίσθηση συνέχισης του δυτικού τρόπου ζωής.

Ο Timati, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Τιμούρ Γιουνούσοφ, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και φίλος του ισχυρού άνδρα της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Το 2015, ο ράπερ κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο «Ο καλύτερος φίλος μου είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν» που περιγράφει τον πρόεδρο ως «σούπερ ήρωα». Ο Timati ήταν επίσης πίσω από ένα φιλοκυβερνητικό τραγούδι που λεγόταν Μόσχα, στο οποίο καυχιόταν ότι η ρωσική πρωτεύουσα «δεν πραγματοποιεί παρελάσεις ομοφυλοφίλων». Έγινε το πιο «αντιπαθητικό» τραγούδι στην ιστορία του ρωσικού YouTube.

Η επαναλειτουργία των Starbucks σηματοδοτεί τη δεύτερη υψηλού προφίλ αλλαγή επωνυμίας δυτικής αλυσίδας εστίασης. Προηγήθηκαν τα πρώην καταστήματα της McDonald’s που ξεκίνησαν ξανά τις δραστηριότητές τους με ένα νέο όνομα, Vkusno & tochka. Έκτοτε, το Vkusno & tochka δυσκολεύεται να λειτουργήσει υπό τις δυτικές κυρώσεις και αγωνίζεται να διατηρήσει το παλιό του μενού, γεγονός που αναγκάζει την εταιρεία να σταματήσει προσωρινά να σερβίρει τηγανητές πατάτες.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι θα περιλαμβάνει το μενού της νέας αλυσίδας καφέ. Λίγο μετά την εξαγορά των Starbucks στη Ρωσία, ο Timati υποσχέθηκε να μην «απογοητεύσει τα εκατομμύρια αυτών που λατρεύουν του καφέ» στη χώρα: «Έχουμε την ευκαιρία όχι απλώς να αλλάξουμε το σήμα, αλλά να κάνουμε μια πραγματική ζωντανή περίπτωση μιας δροσερής αντικατάστασης εισαγωγής!».

Πάντως, τα σιρόπια του καφέ πλέον θα είναι τοπικής παραγωγής, ενώ στο μενού περιλαμβάνονται πιάτα και γλυκά από νέους σεφ προκειμένου να προσφέρουν μια ποιότητα «καλύτερη από ποτέ», διαβεβαιώνει η εταιρεία Stars Coffee σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments