Πολιτισμός

Ένα χαμένο αριστούργημα από ένα βρετανικό κίνημα πρωτοπορίας θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο

Ένα χαμένο αριστούργημα από ένα βρετανικό κίνημα πρωτοπορίας θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Team Tech News- AWARE Women Artists

Το χαμένο έργο του Σάντερς, με τίτλο Atlantic City (περίπου 1915), εντοπίστηκε το 2019 από δύο πρώην φοιτητές του Courtauld κάτω από έναν άλλο πίνακα: την Praxitella

Ένα αριστούργημα που ανακαλύφθηκε ξανά από την Αγγλίδα ζωγράφο Helen Saunders, μέλος του κινήματος Vorticist, θα κάνει το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο στην Courtauld Gallery του Λονδίνου.

Το χαμένο έργο του Σάντερς, με τίτλο Atlantic City (περίπου 1915), εντοπίστηκε το 2019 από δύο πρώην φοιτητές του Courtauld κάτω από έναν άλλο πίνακα: την Praxitella, ένα πορτρέτο της κριτικού κινηματογράφου και επιμελήτριας Iris Barry από τον συνάδελφο Vorticist Wyndham Lewis. Οι ερευνητές είχαν από καιρό υποψιαστεί ότι ο Lewis ζωγράφισε πάνω από μια προηγούμενη σύνθεση για να δημιουργήσει την Praxitella, καθώς η επιφάνεια του πίνακα ήταν ανώμαλη και τα περίεργα χρώματα ήταν ορατά μέσα από ρωγμές στα στρώματα του χρώματος.

Σύμφωνα με το Courtland, οι μαθητές, Rebecca Chipkin και Helen Kohn, πραγματοποίησαν ανάλυση ακτίνων Χ της Praxitella. Πίσω από την τολμηρά χρωματιστή φιγούρα του Lewis κρυβόταν μια κατακερματισμένη ασπρόμαυρη μητρόπολη που ήταν ζωγραφισμένη σε στυλ εμπνευσμένο από τον κυβισμό.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι όταν γυρίσαμε την εικόνα του Ατλάντικ Σίτι [στο Blast] ανάποδα, είχε εντυπωσιακές ομοιότητες με τη σύνθεση που φαίνεται στην ακτινογραφία μας της Praxitella», είπαν οι Chipkin και Kohn στον Guardian. «Ήμασταν έκπληκτοι. Χρειάστηκαν 100 χρόνια για να ξαναβρούμε το Ατλάντικ Σίτι. Δίνει ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι πίνακες Vorticist που περιμένουν να βρεθούν».

Η Σάντερς ήταν μία από τις δύο γυναίκες που εντάχθηκαν στους Vorticists, μια ομάδα πρωτοποριακών ζωγράφων και συγγραφέων που δραστηριοποιούνταν στο Λονδίνο στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες προτιμούσαν ένα γωνιακό στυλ, φωτεινά χρώματα και αστικά και βιομηχανικά θέματα. Ο ποιητής Έζρα Πάουντ επινόησε τον όρο «Vorticists», τον οποίο ο Wyndham Lewis, ένας συνιδρυτής, περιέγραψε κάποτε ως εξής: «Σκεφτείτε αμέσως μια δίνη. Στην καρδιά του υδρομασάζ είναι ένα υπέροχο σιωπηλό μέρος όπου συγκεντρώνεται όλη η ενέργεια. και εκεί στο σημείο συγκέντρωσης είναι ο Vorticist».

Το κίνημα διαλύθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ελάχιστοι πίνακες από τα μέλη του σώζονται. Η Praxitella, δανεισμένη από την Γκαλερί Τέχνης του Λιντς, θα παρουσιαστεί παράλληλα με την ακτινογραφία και τη μερική ανακατασκευή χρωμάτων του Ατλάντικ Σίτι στο «Helen Saunders: Modernist Rebel», που ανοίγει στην γκαλερί Courtauld στις 14 Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments