Διεθνή

Φυσικό Αέριο: Δεν αρκούν οι επιδοτήσεις – Άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Φυσικό Αέριο: Δεν αρκούν οι επιδοτήσεις –  Άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Πηγή Φωτογραφίας: Bruegel, Pixabay

Φυσικό Αέριο: Η πλειονότητα των χωρών στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις τους να έχουν δαπανήσει κοντά στα 280 δις ευρώ για να αντιμετωπιστεί την ενεργειακή κρίση, αλλά φαίνονται πολύ λίγα και στο επόμενο διάστημα θα θα χρειαστεί να δαπανηθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσά

Η πλειονότητα των χωρών στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις τους να έχουν δαπανήσει κοντά στα 280 δις ευρώ για να αντιμετωπιστεί την ενεργειακή κρίση, αλλά φαίνονται πολύ λίγα και στο επόμενο διάστημα θα θα χρειαστεί να δαπανηθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, ώστε να βγει… αναίμακτα ο χειμώνας. Ιδίως αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του πλήρους τερματισμού των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ήδη υπάρχουν φωνές για την ανάγκη λήψης πιο τολμηρών μέτρων, όπως για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά έχουν «χτυπήσει» διαδοχικά ιστορικά υψηλά, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε προσφάτως το τριήμερο «πάγωμα» των ροών μέσω του Nord Stream 1, σε ακόμη μια απόδειξη της εργαλειοποίησης της ενέργειας εκ μέρους του Κρεμλίνου, το οποίο ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες για άρση των αντι-ρωσικών κυρώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος των επόμενων μηνών θα είναι ιδιαιτέρως «φουσκωμένοι» (η χονδρική τιμή είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας) φέρνοντας σε απόγνωση εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η λύση των οριζόντιων επιδοτήσεων μέχρι στιγμής έχει παράσχει σημαντική στήριξη στους καταναλωτές, αλλά ουδείς γνωρίζει πόσα χρήματα θα πρέπει να ξοδευτούν ακόμη, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι τον χειμώνα η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, λόγω των αναγκών για θέρμανση.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αναζητούνται εναλλακτικές. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σε παρέμβαση του, υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει διαβεβαιώσει ότι «αξιολογεί προσεκτικά τις διαφορετικές δυνατότητες επιβολής ανώτατων τιμών», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς μορφή θα έχουν αυτές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments