Πολιτισμός

Η συλλογή $1 δις του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, θα πωληθεί στον οίκο Christie’s

Η συλλογή $1 δις του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, θα πωληθεί στον οίκο Christie’s

Πηγή Φωτογραφίας: MoMA-britannica.com

Ο οίκος Christie's θα πουλήσει μια ομάδα 150 έργων τέχνης από το κτήμα του Άλεν.

Η συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα της τεχνολογίας Paul Allen, του συνιδρυτή της Microsoft που πέθανε σε ηλικία 65 ετών το 2018, θα πουληθεί στον οίκο Christie’s σε μια από τις πιο ακριβές πωλήσεις ενός ιδιοκτήτη που έχουν βγει ποτέ στην ανοιχτή αγορά. Η Wall Street Journal το ανέφερε για πρώτη φορά την Πέμπτη.

Ο Άλεν, ο οποίος περιλαμβανόταν στη λίστα των 200 κορυφαίων συλλεκτών του ARTnews για περισσότερες από δύο δεκαετίες, συγκέντρωσε μια συλλογή αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το σπίτι δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε θα τεθούν στο μπλοκ οι εκμεταλλεύσεις του Άλεν.

Ο οίκος Christie’s θα πουλήσει μια ομάδα 150 έργων τέχνης από το κτήμα του Άλεν. Η πώληση είναι έτοιμη να είναι η πιο ακριβή συλλογή έργων τέχνης που έχει πουληθεί ποτέ, ξεπερνώντας δύο πρόσφατες δημοπρασίες με μαρκίζες ενός ιδιοκτήτη. Αναμένεται να ξεπεράσει τα 922 εκατομμύρια δολάρια που προέκυψαν από την πώληση της συλλογής του Macklowe με εντολή του δικαστηρίου, που πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s νωρίτερα φέτος, καθώς και με την πώληση του 2018 του David Rockefeller συλλογή στον Christie’s το 2018, η οποία απέφερε 835 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Άλεν, του οποίου η αιτία θανάτου οφειλόταν σε επιπλοκές από λέμφωμα μη-Χότζκιν, όρισε την αδελφή του Τζόντι Άλεν ως μοναδική κληρονόμος της περιουσίας του. Παραμένει πρόεδρος της επενδυτικής του εταιρείας Vulcan.

Γνωστός κυρίως ως πρωτοπόρος της τεχνολογίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Άλεν απέκτησε επίσης τη φήμη του σοβαρού φιλάνθρωπου και συλλέκτη έργων τέχνης, ένα επάγγελμα γύρω από το οποίο ήταν εξαιρετικά διακριτικός. Συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στους ετήσιους 200 κορυφαίους συλλέκτες το 1997 και περιλαμβανόταν σε κάθε έκδοση μέχρι τον θάνατό του το 2018.

Μεταξύ των έργων που θα πουληθούν από τη συλλογή περιλαμβάνουν τον καμβά του Jasper Johns του 1960 Small False Start, που εκτιμάται ότι θα πουληθεί για τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια, και το τοπίο La Montagne Sainte-Victoire του 1888-1890 του Paul Cézanne, που υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της Christie’s America, Marc Porter, δήλωσε ότι τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments