Κόσμος

Τζόνσον: Αντίθετος στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Τζόνσον: Αντίθετος στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: nato, Αρχείου

Τζόνσον: Απαντητική επιστολή απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη

Απαντητική επιστολή απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός εκφράζει την αντίθεσή του στη λύση δύο κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο και συμμερίζεται την απογοήτευση του Κύπριου Προέδρου αναφορικά με τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειση πόλη των Βαρωσίων. 

Πιο συγκεκριμένα, με βάση ανακοίνωση του εκπροσώπου της κυπριακής Κυβέρνησης, Μάριου Πελεκάνου,  «Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον επαναλαμβάνει, επίσης, τη θέση του Λονδίνου υπέρ των γνωστών παραμέτρων μιας διευθέτησης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία δύναται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Απορρίπτει δε κατηγορηματικά τη «λύση δύο κρατών» που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά.   

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξαίρει τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα διευκόλυνε την εξεύρεση κοινού εδάφους και, σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, για αμοιβαία επωφελή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χαρακτηρίζοντας ως απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από τουρκοκυπριακής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο εκφράζει την ελπίδα πως η επιδίωξη αμοιβαία αποδεκτών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εντός του πλαισίου των συμφωνημένων παραμέτρων που διέπουν την επίλυση του Κυπριακού, θα ήταν ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση».

Επιπλέον, ο Βρετανός Πρωθυπουργός  έχει επανειλημμένως προτρέψει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού, ενώ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αντιτάσσεται σε οποιεσδήποτε αποσταθεροποιητικές ενέργειες, είτε στα Βαρώσια είτε στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένης της έναρξης εφαρμογής της Συμφωνίας για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, εγκωμιάζοντας την προσωπική συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίτευξη της Συμφωνίας αυτής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments