Διεθνή

ΗΠΑ – Ταιβάν: Προς στρατιωτική συμφωνία δισ. δολαρίων

ΗΠΑ – Ταιβάν: Προς στρατιωτική συμφωνία δισ. δολαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, στις αρχές Αυγούστου, στάθηκε η αφορμή για να πυροδοτηθούν σοβαρές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, στις αρχές Αυγούστου, στάθηκε η αφορμή για να πυροδοτηθούν σοβαρές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να παραδώσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων στην Ταϊπέι.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με σχετική έκθεση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ταιβάν με όπλα αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό αναφέρουν το περιοδικό Politico και το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενα πολλές πηγές που εμπλέκονται στο θέμα. Η αμερικανική διοίκηση επιθυμεί να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη συμφωνία. Το πακέτο περιλαμβάνει 60 πυραύλους κατά πλοίων και 100 πυραύλους αέρος-αέρος, καθώς και υποστήριξη για ένα ραντάρ επιτήρησης που έχει ήδη πουληθεί. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Μια τέτοια συμφωνία είναι πιθανό να τροφοδοτήσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Κίνα βλέπει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας, που εδρεύει στο Πεκίνο. Η Ταιβάν, από την άλλη πλευρά, βλέπει τον εαυτό της ως ανεξάρτητο.

Η επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταιβάν στις αρχές Αυγούστου πυροδότησε σοβαρές εντάσεις με την Κίνα. Το Πεκίνο ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας ελιγμούς γύρω από την Ταιβάν. Ασκήθηκε θαλάσσιος και αεροπορικός αποκλεισμός. Διατυπώθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο πιθανούς στρατιωτικής κατάκτησης. Παρά ταύτα, άλλες αντιπροσωπείες με πολιτικούς των ΗΠΑ ταξίδεψαν στην Ταιβάν λίγο αργότερα.

Σημειώνεται ότι, την Κυριακή, οι αμερικανικές δυνάμεις έστειλαν πολεμικά πλοία μέσω των στενών της Ταιβάν, για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταιβάν και ότι, την επομένη, η Κίνα χαρακτήρισε το ταξίδι των δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων ως «πρόκληση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments