Οικονομία

Ελβετία: Γιατί έχει χαμηλό πληθωρισμό

Ελβετία: Γιατί έχει χαμηλό πληθωρισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Μια από τις χώρες που διατηρεί σε χαμηλά ποσοστά τον πληθωρισμό της είναι η Ελβετία

Η Ελβετία είναι μια από τις χώρες που καταφέρνει μέχρι στιγμή και διατηρεί τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελβετίας (OFS) ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο ο δείκτης έφτασε στο 3,5% σε ετήσια βάση, την ώρα που στις χώρες της Ευρωζώνης η Eurostat κατέγραφε μέσο πληθωρισμό 9,1%.

Με το 60% των ενεργειακών αναγκών να καλύπτεται από υδροϋλεκτρικά εργοστάσια και το 30% από πυρηνικούς σταθμούς, η Ελβετία εξαρτάται μόνο κατά 10% από το εισαγόμενο φυσικό αέριο κάτι που σημαίνει ότι έχει μικρή εξάρτηση από τη Ρωσία. Επιπλέον, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούν μόνο στο 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελβετία.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η ισχύς του νομίσματός της. «Το ελβετικό φράγκο έχει ανατιμηθεί αισθητά έναντι του ευρώ. Έχει ξεπεράσει σε αξία το ευρωπαϊκό νόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα που εισάγονται στην Ελβετία από την Ευρώπη πωλούνται πολύ φθηνότερα», εξηγεί ο Σάμι Σάαρ. Και δεν είναι αμελητέες οι εισαγωγές από την Ευρωζώνη, αφού σύμφωνα με την FSO αντιστοιχούν στο 61% των συνολικών ελβετικών εισαγωγών.

Το εδρεύον στη Ζυρίχη Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας απέδωσε την πτώση στην αρνητική επίδραση των δεικτών που αφορούν την κατανάλωση. Και η κατανάλωση περιορίζεται, ως γνωστόν, κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας και του αρνητικού οικονομικού κλίματος στα νοικοκυριά. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου, πάντως, διαπιστώνουν ενδείξεις συρρίκνωσης και στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας και των κατασκευών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments