Διεθνή

Euroactiv: Βουλγαρία – Μια μεταναστευτική «βόμβα» στα σύνορά μας

Euroactiv: Βουλγαρία – Μια μεταναστευτική «βόμβα» στα σύνορά μας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη τα τελευταία 2-3 χρόνια, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων BGNES.

Όλα τα κέντρα προσφύγων στη Βουλγαρία είναι υπερπλήρη, με περισσότερο από 20% πάνω από τη χωρητικότητά τους. Η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη τα τελευταία 2-3 χρόνια, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων BGNES.

Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, σε αίθουσες τηλεόρασης, διαδρόμους, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους.

«Ανά πάσα στιγμή, οι κρατούμενοι μετανάστες έρχονται σε εμάς σε διάφορα σημεία της χώρας, σχεδόν όλοι τους είναι κάτω των 30 ετών και πάνω από το 95% είναι άνδρες. Πολύ σπάνια υπάρχουν ανάμεσά τους άνθρωποι που γνωρίζουν κάποια δυτική γλώσσα. Κάποιοι από αυτούς μιλούν γαλλικά», λένε οι αρχές από έναν από τους καταυλισμούς.

Οι εργαζόμενοι στα κέντρα διαμαρτύρονται για τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και την αδυναμία διατήρησης της υπάρχουσας βάσης. «Για στοιχειώδη πράγματα, μας αναγκάζουν να γράφουμε εκθέσεις και εξηγήσεις και ακόμη και για ανταλλακτικά που κοστίζουν 25 ευρώ, περιμένουμε μήνες για έγκριση», προσθέτουν.

Υπάρχει ήδη ένταση μεταξύ του προσωπικού, επειδή ο φόρτος εργασίας είναι 24 ώρες το 24ωρο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οργανώνει τη χρήση της εξειδικευμένης Στέγης Προσωρινής Φιλοξενίας Αλλοδαπών στο Λιούμπιμετς – μια πόλη στη Νότια Βουλγαρία. Εκεί υπάρχουν εξοπλισμένα κοντέινερ που μπορούν να φιλοξενήσουν 1.232 άτομα.

Ο έλεγχος των συνόρων στη Βουλγαρία αυστηροποιήθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα μετά το θάνατο δύο Βούλγαρων αστυνομικών. Σκοτώθηκαν αφού λεωφορείο που μετέφερε 47 παράνομους μετανάστες από τη Συρία εμβόλισε περιπολικό της αστυνομίας που προσπαθούσε να το σταματήσει στο Μπουργκάς.

Το θανατηφόρο ατύχημα συνέβη σε μια από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις στην πόλη Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας το πρωί της Πέμπτης. Ο οδηγός του λεωφορείου, μετανάστης και ο ίδιος που ζει σε κρατικό κέντρο προσφύγων, δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας και αρνήθηκε να σταματήσει σε δύο σημεία ελέγχου.

Το ατύχημα αυτό ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την εκτεταμένη διαφθορά στον έλεγχο των συνόρων και ανάγκασε την εκτελεστική εξουσία να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών. Μετά το ατύχημα υπήρξαν ορισμένες αστυνομικές ενέργειες και συνελήφθησαν ορισμένοι παράνομοι αλλοδαποί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments