Nέα της αγοράς

Ζοζέπ Μπορέλ: Τα αποθέματα όπλων της Ευρώπης εξαντλούνται λόγω Ουκρανίας

Ζοζέπ Μπορέλ: Τα αποθέματα όπλων της Ευρώπης εξαντλούνται λόγω Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν τα αποθέματά τους σε όπλα, ενώ το Κίεβο ζητά τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας.

Τα αποθέματα όπλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν «εξαντληθεί» σημαντικά μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές, ο κορυφαίος διπλωμάτης προέτρεψε τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους, λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γίνει «από κοινού», διότι αυτό θα ήταν «φθηνότερο», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico.

«Αργήσαμε», παραδέχθηκε ο Μπορέλ

Ο Μπορέλ παραδέχθηκε επίσης ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε αρχίσει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων πριν από ένα χρόνο, όταν ορισμένα κράτη μέλη το ζήτησαν, λέγοντας πως αν είχε συμβεί αυτό, «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση».

Την περασμένη εβδομάδα, μια αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης, σε επίπεδο ΕΕ, στην Ουκρανία συζητήθηκε σε μια άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στην Πράγα, καθώς και η καλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού και πόρων.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ αύξησε τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά 500 εκατ. ευρώ.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, μέσω της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης», με ορισμένα από τα όπλα να προέρχονται από τα αποθέματα των ίδιων των χωρών.

Προειδοποιήσεις για άδεια αποθέματα έχουν επίσης γίνει από τις χώρες μέλη. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι το Βερολίνο «φτάνει στα όρια του τι μπορούμε να δώσουμε από την Bundeswehr (ένοπλές δυνάμεις)».

Ποιες χώρες γυρίζουν την πλάτη στον Ζελένσκι

Τον Ιούλιο, οι έξι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν προσέφεραν νέα διμερή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου.

Τα νέα δεδομένα αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία και δίνονται στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο κρατά αρχείο καταγραφής της βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο φωνάζουν εδώ και καιρό Ουκρανοί αξιωματούχοι, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν παρέχουν την ίδια βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ενώ ακόμη και η Βρετανία με την Πολωνία, που είχαν μπει επιθετικά στην κούρσα των εξοπλισμών, δείχνουν να μένουν από δυνάμεις.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο