Διεθνή

Politico: Τα προβλήματα του Πούτιν δεν είναι μόνο στο πεδίο της μάχης

Politico: Τα προβλήματα του Πούτιν δεν είναι μόνο στο πεδίο της μάχης

Πηγή Φωτογραφίας: express

Δημοφιλείς πιστοί μπλόγκερ, στοχαστές και ακόμη και πολιτικοί αρχίζουν να κάνουν άβολες ερωτήσεις για την ήττα στην πρώτη γραμμή

“Πονοκέφαλο” πολιτικό και στρατιωτικό, προκαλεί στον Ρώσο πρόεδρο η καταστροφή του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο.

Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να δημιουργήσει ένα λαμπερό αφήγημα προπαγάνδας για τον πόλεμό του στην Ουκρανία εμφανίζουν κόπωση, καθώς δημοφιλείς πιστοί μπλόγκερ, στοχαστές και ακόμη και πολιτικοί αρχίζουν να κάνουν άβολες ερωτήσεις για την ήττα στην πρώτη γραμμή.

Προς το παρόν, ο θυμός τους στοχεύει αποκλειστικά στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας, αλλά ο Πούτιν πρέπει ακόμα να προχωρήσει με προσοχή μπροστά σε αυτό το ασυνήθιστο κύμα διαφωνίας. Εάν αποτύχει να αντιδράσει στις καταγγελίες κατά των διοικητών του, η πολιτική πίεση θα μπορούσε να αυξηθεί στο αυταρχικό του καθεστώς.

Οι επικρίσεις εκ των έσω

Την Κυριακή, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο άτακτος και αυταρχικός ηγέτης της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, κατηγόρησε τη στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας για «λάθη» στην περιοχή του Χάρκοβο, όπου τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν βιαστικά από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Izyum και Kupiansk, μια σημαντική σιδηροδρομική διασταύρωση κοντά τα σύνορα με τη Ρωσία.

«Εκτός και αν υπάρξουν αλλαγές στη στρατηγική για τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης σήμερα ή αύριο, θα πρέπει να πάω στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, στην ηγεσία της χώρας για να εξηγήσω την πραγματική κατάσταση επί τόπου», είπε σε μαγνητοσκοπημένη φωνητική δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.

Οι στρατιώτες του Καντίροφ έχουν τρομερή φήμη, κατηγορούμενοι από τους Ουκρανούς για εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπούτσα στις αρχές του πολέμου και ότι έκαναν σκηνοθετημένα βίντεο TikTok για να προωθήσουν τους κατασκευασμένους ηρωισμούς τους, αλλά ο Τσετσένος ηγέτης είναι σημαντικός επειδή είναι προσωπικά πιστός στον Πούτιν και έχει αποδείξει την προθυμία του να δεσμεύσει δυνάμεις στον πόλεμο.

Είναι η υψηλότερη φιγούρα που έχει χτυπήσει ανοιχτά τους κορυφαίους της χώρας, αλλά απέχει πολύ από το να είναι μόνος.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, συνδεδεμένος με το Κρεμλίνο πολιτικός αναλυτής και πρώην βουλευτής του προεδρικού κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, επέκρινε τους εορτασμούς της επετείου της Μόσχας το Σάββατο, κατά τους οποίους ο Πούτιν εγκαινίασε μια νέα γιγάντια ρόδα λούνα παρκ πριν από μια βραδινή επίδειξη πυροτεχνημάτων, ακριβώς ως είδηση ​​της Ουκρανίας οι νίκες εξαπλώνονταν γρήγορα.

«Οι εορτασμοί μοιάζουν τώρα με πολιτικό λάθος. Ένα ισοδύναμο γλέντι σε καιρό πανούκλας. Είναι σαφές ότι [οι αρχές της Μόσχας] δεν ήθελαν να τα ακυρώσουν, για να μην προκληθεί πανικός», είπε ο πολιτικός, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια υποστήριξε σθεναρά το αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. «Αλλά η συμμετοχή του προέδρου μιλά ακόμα περισσότερο για τη σύγχυση των αρχών».

Είπε επίσης ότι τα πυροτεχνήματα στη Μόσχα «την τραγική ημέρα μιας βαριάς στρατιωτικής ήττας για τη Ρωσία» θα έπρεπε να είχαν ακυρωθεί από τις αρχές, υποδεικνύοντας πιθανή βλάβη στη φήμη του Πούτιν στα μάτια του εκλογικού του σώματος. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει όταν ο κόσμος θρηνεί».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης του κόμματος A Just Russia, που στηρίζει το Κρεμλίνο, εντάχθηκε προσεκτικά στην κριτική του εορτασμού.

Προέτρεψε τις αρχές της Μόσχας «να αναβάλουν» τα πυροτεχνήματα «μέχρι τη νίκη» επί της Ουκρανίας. «Αυτό θα είναι σεβασμό για εκείνους που αυτή την ημέρα, με τα όπλα στα χέρια τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, υπερασπίζονται όλη τη Ρωσία, όλους τους κατοίκους της χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους».

Εν τω μεταξύ, η οργή πολλών Ρώσων στρατιωτικών μπλόγκερ στράφηκε ενάντια στις αδέξιες τακτικές πληροφόρησης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση στην περιοχή του Χάρκοβο τις πρώτες ημέρες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Οι μπλόγκερ επέκριναν επίσης έντονα τις ρωσικές αρχές για την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν τη σωστή απόσυρση από την περιοχή του Χάρκοβο εκείνων των κατοίκων που υποστήριζαν τη ρωσική κατοχή και ήθελαν να φύγουν από την περιοχή για τη Ρωσία πριν από την ταχεία προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο Alexei Chadayev, ένας πολιτικός στοχαστής πιστός στο Κρεμλίνο, πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός «στο σύνολό του, ως δομή, στην τρέχουσα μορφή του – για να το θέσω ήπια – έχει περιορισμένη καταλληλότητα για σύγχρονο πόλεμο».

«Τα βασικά ελαττώματα δεν βρίσκονται στην ικανότητα συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού, προμηθειών, όπλων, ούτε καν στη διαχείριση καθαυτή, αλλά στο επίπεδο στρατηγικής σκέψης, στην ποιότητα κατανόησης του ρυθμού και της λογικής της αντιπαράθεσης», είπε σχολιάζοντας την καταστροφή της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι η τελευταία ήττα των ρωσικών στρατευμάτων «θυμίζει όλο και περισσότερο» την καταστροφή που αντιμετώπισε ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ένωσης σχεδόν στην ίδια περιοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν εδώ που οι Γερμανοί ξεκίνησαν την Επιχείρηση Fredericus, δίνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στον Κόκκινο Στρατό που περικυκλώθηκε και έχασε περίπου τέταρτο του εκατομμυρίου νεκρούς και τραυματίες.

«Είτε πολεμάμε, είτε παραδινόμαστε, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Ας αποφασίσουμε λοιπόν. Αλλά αν με ρωτάτε, είμαι υπέρ της μάχης», πρόσθεσε ο Chadayev.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments